Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 23. dec. 2023

TV Slovenija 2 • Sob, 23. dec.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

Milana Kreslina, očeta Vlada Kreslina, vsi poznamo, saj je neštetokrat nastopil na velikih koncertih skupaj s sinom, ženo in slovito Beltinško bando.

Le malokdo pa pozna njegovo življenjsko zgodbo, ki obsega skoraj stoletje naše zgodovine. V štirih dve urnih delih oddaje Spomini je orisal svoje življenje, polno veselih, žalostnih in tudi tragičnih zgodb, zaradi izjemnega števila arhivskega in filmskega gradiva, ki spremlja njegovo pripoved ter spremljajočih zgodb o ljudeh in dogodkih, pa so spomini Milana Kreslina tudi prava freska življenja in ljudi zadnjega stoletja pri nas, še posebej v njegovem rodnem Prekmurju.
V oddajah je izjemno veliko glasbe in petja, s posnetki, nastalimi med snemanjem oddaje Spomini in z arhivskimi posnetki iz zadnjega pol stoletja.

Mala učna ura iz zgodovine desetih mesecev Prekmurja, ko se je v pokrajini od jeseni 1918 do poletja 1919 zamenjalo kar devet oblasti.

Leta 1919 sta dr. Matija Slavič in dr. Franc Kovačič na pariški mirovni konferenci dobojevala svojo narodnostno naravnano, strokovno in znanstveno utemeljeno bitko. V hudi diplomatski igri velikih z malimi sta izkoristila priložnost za priključitev prekmurskih Slovencev k matični domovini. Ta možnost se je prikazala po koncu prve svetovne vojne, ko je razpadla dvojna monarhija Avstro-Ogrska. Scenarij je napisal Štefan Celec, ki je film tudi režiral.

Generacije otrok in mladih (in zdaj tudi že staršev) so zrasle in še rastejo z junaki velike uspešnice Primoža Suhodolčana Košarkar naj bo.

Košarkar naj bo je zgodba o lenem, nerodnem, vedno lačnem in neskončno visokem Ranti (tako velik, da bi lahko žirafam kravate zavezoval), ki se mu življenje postavi na glavo, ko ga nekega dne učitelj telovadbe Salta povabi v košarkarsko ekipo. S tem se za Ranto začne razburljiva pot, pri vseh šolskih in obšolskih dogodivščinah pa ga spremlja in spodbuja duhoviti prijatelj/menedžer Smodlak. Iz lene nerode počasi zrase zagrizen športnik, zvest prijatelj in privlačen fant. Pot velike spremembe otroka v mladostnika film prikazuje z razigranostjo, humorjem in naklonjenostjo ter predstavlja pozitiven pristop k otroškemu razmišljanu in ponuja upanje za vsakega učenca, da lahko s prizadevanjem uspe tako v šoli kot drugje.

Suhodolčanovo razigranost in humor so odlično upodobili mladi igralci Klemen Kostrevc (Ranta), Matija Brodnik (Smodlak) in Gaja Filač (Metka), v odraslih vlogah pa jih imenitno spremljajo Marko Miladinović (Salta), Gojmir Lešnjak Gojc (Tundra), Lado Bizovičar (Tini Trska) ter zaskrbljena starša Ana Maria Mitić in Matjaž Javšnik.

254. Avtomobilnost je zadnja oddaja v letu 2023. Tudi letošnje leto zaokrožuje izbor slovenskega avta leta. Zbrali smo torej vseh pet finalistov in se odpeljali na izlet, kjer smo osvežili vtise o njih.
V oddaji vam predstavimo tudi prenovljeno škodo enyaq in testiramo atraktivno toyoto prius. Odpravimo se tudi na Slovaško, v skladišče, kjer zbirajo slovenske sestavne dele citroënov, ki so primerni za obnovo.
Pika na i pa so vinjete. Prisedli smo v vozilo Darsove patrulje in se seznanili, kako lovijo neplačnike cestnine. Po drugi strani pa smo še preverili, kako se plačilu lahko izognemo.

V letu 2018 nas je zapustil Oliver Dragojević, velik interpret in prijatelj slovenskih odrov. V njegov opus gostovanj v Sloveniji sodi tudi Božični koncert s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, kjer je z gosti Klapo Dišpet in Braciera tradicionalne božične melodije prepletel z dalmatinskim temperamentom. Hkrati pa predstavil tudi svoje največje uspešnice.
Svojevrsten progam obeležuje tako njegovo kot božično veličino, enkratnost in neminljivost ustvarjalnosti.

Nepozabno popotovanje mladega dekleta in belega leva po južnoafriški savani

Družina 10-letne Mie se preseli v Južno Afriko, kjer začne upravljati kmetijo z levi. Pretres ob selitvi ublaži dekličino prijateljstvo z malim levom po imenu Charlie. Čez tri leta Miino življenje znova pretrese nepričakovana novica, saj odkrije, da je njen oče prikrival skrivnost. Ker se boji, da je Charlie v nevarnosti, se odloči, da z njim pobegne. Prijatelja se znajdeta na popotovanju po južnoafriški savani v iskanju kraja, kjer bi Charlie znova lahko svobodno živel.

Film so snemali tri leta in v tem času spremljali odraščanje tako Mie kot belega leva. Tega je zaigral lev po imenu Thor. Strokovnjak za leve Kevin Richardson, znan tudi kot levji šepetalec, je nadzoroval celotno produkcijo filma, pri čemer so bile lahko v stiku z levom le tri osebe – Daniah De Villiers (ki je zaigrala Mio), Ryan Mac Lennan (ki je zaigral Miinega brata) in Kevin Richardson. Lev Thor ter njegovih pet bratov in sester še vedno živi skupaj na posestvu, ki je v Richardsonovi lasti, zahvaljujoč skladu, ki ga je ustvarila produkcijska ekipa. Film so snemali v Južni Afriki v rezervatu Welgedacht Reserve, 40 kilometrov od Pretorie.

Izvirni naslov: MIA ET LE LION BLANC / Francoski film, 2018 / Režija: Gilles de Maistre / Scenarij: Prune de Maistre, William Davies, Gilles de Maistre / Igrajo: Daniah De Villiers, Mélanie Laurent, Langley Kirkwood

Dunaj v zadnjem času ni zgolj novoletna, ampak tudi božična prestolnica. Njeni prebivalci zimsko turobnost preganjajo z morjem luči in uživanjem v umetelno oblikovanem sladkem pecivu dunajskih slaščičarjev. Nekdaj je peka, čeprav v nekoliko drugačni obliki, spremljala vse verske praznike, danes pa sladke užitke povezujemo predvsem s praznikom Jezusovega rojstva. Božični kolači in piškoti, ki so bili nekoč dostopni zgolj najvišjim družbenim slojem, so si zaradi gojenja sladkorne pese in pocenitve začimb utrli pot tudi na mize meščanov. Medenjaki in vetrci še danes krasijo marsikatero božično drevo na Dunaju, najbrž pa le malokdo ve, kje so v mestu postavili prvo.

CHRISTMAS BAKING IN VIENNA / SÜßE WEIHNACHTEN IN WIEN / Avstrija / 2021 / Režija: Alexander Schukoff

Božična zgodba. Jolie Guidry, zaposlena pri spletnem časopisu, se je pred kratkim preselila v New York. Tja je sledila svojemu izvoljencu Fosterju, ta pa je nato prekinil razmerje z njo. Približujejo se prazniki, a samsko Jolie je groza ob misli, da bi se vrnila v rojstni Lafayette v Louisiani, potem ko izve, da se bo tam njen bivši šopiril z novim dekletom Amy. Toda čeprav je bila zveza med Jolie in Fosterjem šibka, to ne velja za njuni družini: Joliejin in Fosterjev oče sta prijatelja in sta že pred desetletji skupaj pripravila božično praznovanje, ki je v mestu postalo stalnica in del tradicije. Zdaj, ob tridesetletnici, ju čaka nagrada. Jolie omahuje, ali naj gre na praznovanje, saj nikakor ne želi srečati Fosterja. K sreči ji pomaga prijateljica Naomi in Jolie »podtakne« svojega brata, Jacka Friedmana, pisatelja grozljivk; vlogo Joliejinega fanta v Lafayettu bo že znal odigrati …

BOŽIČNA POGODBA /THE CHRISTMAS CONTRACT / ZDA / 2018
Režija: Monika Mitchell / Scenarij: Cassie Doyle / Igrajo: Hilarie Burton, Robert Buckley, Danneel Ackles, Antwon Tanner, Jordan Ladd, Tyler Hilton, Jason London, Hunter Burke …

Grace Kelly je veljala za eno izmed najboljših in najlepših filmskih igralk svojega časa in je še danes hollywoodska ikona. Francoska dokumentarna oddaja prinaša prav poseben, intimen pogled v življenje znamenite igralke in monaške princese. Družina Grimaldi je namreč avtorjem dokumentarca omogočila dostop do zasebnega, večinoma še neobjavljenega arhivskega gradiva. V njem so tudi posnetki družinskega življenja na filmskem traku, ki sta jih Grace in princ Rainer snemala sama.

HER NAME WAS GRACE KELLY / Francija / 2020 / Režija: Serge de Sampigny

Mi2, ki so zagotovo eden najbolj priljubljenih in uspešnih slovenskih rock bendov, so s svojim prvim samostojnim koncertom v ljubljanskih Križankah obeležili okrogli jubilej, svoj tisoči koncert. Seznam skladb, ki so jih Mi2 odigrali na koncertu, sestavljajo največje novejše in starejše uspešnice in hkrati tudi tiste skladbe, ki jih redkeje slišimo. Mi2 so pripravili tudi akustični vložek na sicer električnemu koncertu ter ustvarili kompakten in udaren koncertni program.
Na svojem Tisočem koncertu v Križankah so Mi2 posneli tudi material za nov koncertni album ZKP RTV Slovenija. Režiserka koncerta: Tina Novak.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov