Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

"Z ministrstvom za zdravje se strinjamo, da študentski zdravstveni dom Univerze v Ljubljani predstavlja odstop od siceršnje ureditve, po kateri je primarna raven zdravstvenega varstva dolžnost samoupravnih lokalnih skupnosti," so v skupnem sporočilu za javnost poudarili pri Svobodi, SD-ju in Levici.

ZD za študente v Ljubljani po njihovih navedbah že vrsto let zagotavlja ključne preventivne zdravstvene storitve, prilagojene specifičnim potrebam študentske populacije, ki so tako bolj dostopne in bolje urejene kot v drugih slovenskih univerzitetnih središčih.

Sorodna novica Predlog pripojitve študentskega zdravstvenega doma razburil študentski organizaciji in univerzo

Te storitve vključujejo sistematske preglede, cepljenja, zobozdravstvene storitve, psihiatrijo in druge preventivne programe, ki so bistvenega pomena za zdravje študentov in študentk, so poudarili. "Veseli nas, da tako študentski zdravstveni dom Univerze v Ljubljani ostaja samostojna institucija. Bolj sistematični način zagotavljanja zdravstvenega varstva študentske populacije, tudi v drugih univerzitetnih mestih in njihovi okolici, pa je izziv, ki nas čaka v prihodnje," so še sporočili.

Pripojitvi ZD-ja za študente k ZD-ju Ljubljana so v sredo nasprotovali na Univerzi v Ljubljani ter v Študentski organizaciji Slovenije in Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani.

Pripojitev je predvidel 42. člen predloga novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je v javni razpravi do 16. oktobra. Kot predvideva predlog, bi ZD za študente s 1. julijem 2025 nehal delovati kot samostojni javni zdravstveni zavod, mandati direktorja in članov sveta zavoda pa bi prenehali. Njegovi zaposleni bi se zaposlili v Zdravstvenem domu Ljubljana.