Matej Arčon na novinarski konferenci vlade. Foto: Vlada RS/X
Matej Arčon na novinarski konferenci vlade. Foto: Vlada RS/X

Aktualni evropski poslanec Klemen Grošelj (Renew/Svoboda) bo namreč vodil listo zunajparlamentarne stranke Zeleni Slovenije, na osmem in devetem mestu pa bosta poslanka Mojca Šetinc Pašek in direktor porodnišnice Postojna Aleksander Merlo. Zeleni Slovenije so listo na svetu stranke potrdili v sredo zvečer.

Vsi trije omenjeni kandidati so povezani z največjo vladno stranko Gibanjem Svoboda. Poleg Grošlja, ki naj bi bil prvotno na listi Gibanja Svoboda, a je soglasje pozneje umaknil, je bil tudi Merlo evidentiran kandidat za listo največje vladne stranke, omenjalo se ga je celo kot nosilca liste. Šetinc Pašek je bila v DZ izvoljena na listi Gibanja Svoboda, po izključitvi iz stranke pa v DZ-ju deluje kot nepovezana poslanka.

Sorodna novica Aleksander Merlo bo kandidiral na listi Zelenih Slovenije

Podpredsednik Gibanja Svoboda Matej Arčon je dejal, da na situacijo gleda "demokratično". Družba se po njegovem mnenju organizira prek političnih strank ali list, kar pomeni, da imajo volivke in volivci večjo izbiro, je dejal v odgovoru na vprašanje po današnji seji vlade. Listo so v Svobodi "namenoma pustili" odprto do zadnjega dne, ko so dokončno določili vrstni red na listi. "Ker smo dejansko želeli dati prednost ekipnemu duhu," je dejal, ne pa pogoju, "ali sem prvi na listi ali me ni". Zato so po njegovih besedah dobili prednost drugi ljudje, ki so podvrženi temu, da nastopajo kot ekipa, ne kot posamezniki.

Na vprašanje, ali to potezo Grošlja, Merla in Šetinc Pašek vidi kot maščevanje, pa je odgovoril, da gre za njihovo osebno odločitev. Dodal je, da se mu zdi pomembno, da so v Svobodi dali prednost mladim in izkušenim ljudem. "Irena Joveva kot nosilka liste je več kot dober primer," je dejal, saj da pooseblja vse to in ima kot aktualna evropska poslanka tudi že petletne izkušnje.

Kot pomembno je poudaril še, da je naloga vseh list in strank, da pozovejo k čim večji udeležbi volivk in volivcev na evropskih volitvah, ki bodo 9. junija. "Naša dolžnost in naša odgovornost je, da se v čim večjem številu teh volitev udeležimo, ker smo seveda tudi dolžni Evropski uniji, od katere imamo tudi velike koristi," je dodal.

Šetinc Pašek in Grošelj dejala, da zamer do Gibanja Svoboda nimata

Grošelj in Šetinc Pašek sta v odzivu za POP TV dejala, da do Svobode ne gojita zamer. Grošelj si želi nadaljevati svoje delo, ki da je bilo priznano tako v Sloveniji "kot med kolegi v Evropskem parlamentu". Dodal je, da je s svojim delom dokazal, da je ekipni igralec in da je veliko hodil po terenu. "Največja stranka ima odgovornost, da povezuje ali razdružuje politični prostor," je dejal. Ob tem ne verjame, da bi se zaradi večje ponudbe na levi sredini glasovi prelili k desnici.

Šetinc Pašek pa je prav tako za POP TV dejala, da je v politiko vstopila z resnimi nameni, predsednik vlade Robert Golob pa da je "veliko obetal", nato pa so jo v Svobodi "na čuden način odvrgli". "Sama ne gojim teh njihovih frustracij," je dejala.