Foto: BoBo
Foto: BoBo

DVK je na današnji seji razpravljal o kandidatni listi stranke Vesna po smrti novinarke in publicistke Mance Košir, tudi kandidatke Vesne na evropskih volitvah. Listo je DVK že pred smrtjo Koširjeve potrdil, zakonodaja pa postopanja v primeru smrti katerega od kandidatov izrecno ne ureja. DVK je doslej preučeval možnost, da lista na junijskih evropskih volitvah nastopi zgolj z osmimi kandidati, a bi bila pri tem zaradi izpolnjevanja ženskih kvot lahko pod vprašajem veljavnost liste.

Našli so pravno podlago v eni izmed preteklih sodb vrhovnega sodišča. Po besedah direktorja službe DVK-ja Igorja Zorčiča ta temelji na tem, da lista, ki je bila vložena s pravilno spolno kvoto, ne more trpeti posledic, če se je to podrlo iz razlogov, ki niso subjektivne narave.

Tudi predsednik DVK-ja Peter Golob je na seji poudaril, da je bila lista ob potrjevanju popolna, zdaj pa so se spremenile objektivne okoliščine, torej smrt kandidatke. Nastali položaj po njegovih besedah rešuje omenjena sodba vrhovnega sodišča. Članom DVK-ja je zato predlagal, da se na listi Vesne prostor na glasovnici, kjer bi bilo ime Mance Košir, pusti prazen. Glede na to, da je bila lista že potrjena, se mu tak predlog zdi najbolj primeren.

Z odločitvijo so zadovoljni tudi v Vesni

Člani DVK-ja so se s predlogom strinjali ter sprejeli sklep, da se na listi Vesne zaradi smrti kandidatke prostor na glasovnici in javnih objavah pod zaporedno številko osem pusti prazen.
Z odločitvijo so zadovoljni tudi v Vesni. Kot je po seji DVK-ja za medije pojasnila sopredsednica stranke Urša Zgojznik, je odločitev tudi zaradi počastitve Mance Košir pravilna in korektna. Tudi ona je spomnila, da je stranka vložila popolno listo z upoštevanimi spolnimi kvotami. Sami so bili pripravljeni na vse scenarije, saj gre za res poseben primer, ki ga zakonodaja ne predvideva. Zato so zadovoljni, da se lahko sklicujejo na sodbo vrhovnega sodišča, torej situacijo, ki se je že zgodila.

DVK je na današnji seji tudi potrdil vložene kandidatne liste Svobode, SDS-a, SD-a, Levice ter zunajparlamentarnih strank SLS-a in Resni.ce. Skupaj z listama NSi-ja in Vesne, ki ju je potrdila pred časom, je torej potrjenih osem kandidatnih list.

Danes sta skupno listo vložili stranki DeSUS in Dobra država, za petek, ko se izteče rok, pa so vložitev napovedali še Zeleni Slovenije, Pirati in lista Nič od tega. Te kandidature bo DVK potrjeval v soboto, za ponedeljek pa je predviden žreb vrstnega reda kandidatnih list na glasovnicah.

DVK do zdaj potrdil osem list

DVK je doslej potrdil osem list kandidatov za evropske volitve. Rok za vlaganje list kandidatov se izteče jutri, v petek, 10. maja 2024, ko so vlaganje kandidatnih list napovedale še tri politične stranke, in sicer Zelena Slovenija, Nič od tega in Piratska stranka. O veljavnosti teh list ter skupne liste DeSUS in Dobra država bo DVK odločal v soboto, 11. maja 2024.