V parku bodo samostojne atrakcije posvečene Transformerjem, Jurskemu parku, Minionom in Transformerjem, pa tudi Kung Fu Pandi, kar je prvič za Universalov park. Foto: EPA
V parku bodo samostojne atrakcije posvečene Transformerjem, Jurskemu parku, Minionom in Transformerjem, pa tudi Kung Fu Pandi, kar je prvič za Universalov park. Foto: EPA

Pekinška izpostava je že peti zabaviščni park v Universalovi lasti in po novem tudi njegov največji. Posebej veliko si od kitajske lokacije Američani obetajo tudi zato, ker v Pekingu še ni nobenega podobnega parka velikega studia – v Šanghaju in Hongkongu denimo že imajo Disneyjevo letovišče.

Novi park bo tudi prva Universalova lokacija, kjer bo celoten kotiček posvečen filmu Kung Fu Panda. Veliko prostora bo odmerjenega tudi filmom o Harryju Potterju, ker so na Kitajskem zelo priljubljeni.

10 tisoč vstopnic v treh minutah
14. septembra je šlo v prodajo 10 tisoč vstopnic, kolikor so jih lahko izdali na dan odprtja: razprodane so bile v treh minutah. Kljub temu se na družbenih omrežjih številni uporabniki pritožujejo nad ceno vstopnic, ki bo zunaj sezone znašala okrog 55 evrov, v času največjega obiska pa skoraj sto evrov.

"To je res redka priložnost, da je ameriško obarvana tema na Kitajskem požela tako vsesplošno in tako nezadržano hvalo," so prejšnji teden pisali v časopisu Global Times, nacionalistično obarvanem tabloidu, ki ga izdaja partijski časopis People's Daily.

Foto: EPA
Foto: EPA

Gradnjo parka je že pred dvajsetimi leti predlagala skupina Pekinški turizem; v 30-odstotni lasti ga ima korporacija Comcast, preostalih 70 odstotkov pa pripada državnemu podjetju za kulturne investicije Shouhuan.

Novi kitajski veleposlanik v Washingtonu Čin Gang je adrenalinske vožnje z vlakci poetično primerjal z odnosi med svetovnima velesilama. "Po vseh obratih in pretresih je hitri vlakec na koncu mirno prispel na cilj," je tvitnil v torek.

Studio Universal je gradnjo parka napovedal leta 2014; takrat so ocenili, da bo projekt stal 3,3 milijarde dolarjev. Leta 2017 so napovedali, da pričakujejo milijarden letni zaslužek, ko bodo odprli vrata.