Benjamin Savšek je aktualni olimpijski in svetovni prvak v kanuju. Foto: www.alesfevzer.com
Benjamin Savšek je aktualni olimpijski in svetovni prvak v kanuju. Foto: www.alesfevzer.com

"Pričakovanja pred domačimi navijači so zmeraj visoka, saj progo vsi zelo dobro poznamo, na njej sem pred davnimi leti tudi začel svoj preboj v svetovni vrh. Na startu si predvsem želim mirnosti in dobre vožnje, v kateri ne bo napak. Če bom vse omenjeno izpolnil, menim, da rezultat na koncu ne bi smel izostati," je povedal Kauzer, ki že ima izpolnjeno olimpijsko normo za nastop v Parizu.

V nekoliko drugačnem položaju je Savšek, ki nastopa v Parizu, kjer bi branil zlato medaljo, še nima zagotovljenega. Ob tem pa mu tekmovanje v Tacnu predstavlja poseben izziv zaradi tega, ker na domačem terenu še nima posamične medalje z velikih tekmovanj: "Moj glavni motiv je, da tudi na domači progi naredim vrhunski rezultat." Ob tem je tudi on dodal, da si želi na savskih brzicah prikazati najboljše vožnje.

Na tacenski progi so uspešno sanirali posledice avgustovskih poplav. Foto: MMC RTV SLO/T. J.
Na tacenski progi so uspešno sanirali posledice avgustovskih poplav. Foto: MMC RTV SLO/T. J.

Savška čaka še en izziv, saj si bo moral olimpijski nastop še priboriti, o čemer bo odločil dvoboj z njegovim kolegom iz reprezentance Božičem. Primorec je povedal, da se z bojem za olimpijsko vozovnico še ne obremenjuje, čeprav mu po pesimističnem scenariju tudi drugo mesto potencialno ne prinaša nastopa v Parizu. "Moje zadovoljstvo z drugim mestom bo odvisno od tega, kdo bo pred mano," je dejal Božič. Poleg njiju bo v moški konkurenci med kanuisti nastopil tudi Žiga Lin Hočevar. Pri dekletih pa se bodo pa tacenskih brzicah v kanuju spustile Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog in Lea Novak.

Med kajakašicami najvišje cilja Eva Terčelj, ki ima tako kot Kauzer in Eva Alina Hočevar že zagotovljeno pot v Pariz: "Želim si, da bi našla prave občutke, s katerimi bom konkurenčna tekmicam. To pa je mogoče zgolj s tekočimi vožnjami brez dotikov, ki so mi na začetku sezone povzročali še nekaj težav. Menim, da je vse mogoče, zato moram iti korak za korakom." Ob Evi Terčelj bo v kajaku nastopila še Ajda Novak. Obe bosta sicer tekmovali v dveh disciplinah, in sicer slalomu in krosu. Enak program bo imel tudi Kauzer, ki mu bosta v krosu delala družbo še Jakob Šavli in Tine Kancler, v slalomu pa še Lan Tominc.

Prvenstvo se bo s svečanim odprtjem v središču Ljubljane začelo v sredo, 15. maja, še pred uradnim odprtjem prvenstva bo pri Čevljarskem mostu v ponedeljek, 13. maja, potekal tudi paralelni slalom za nagrado mesta Ljubljana. Prireditelji so v času prvenstva poskrbeli za bogat spremljevalni program, pozivajo pa, da obiskovalci svoja vozila parkirajo na parkirišču v Stanežičah, od koder bodo do Tacna oziroma do prizorišča, kjer parkirnih mest ne bo, na vsake pol ure vozili avtobusi.

Kauzer se veselili domačega evropskega prvenstva v Tacnu