Predsednik ruske vlade Mihail Mišustin je na oblasti od leta 2020, ko ga je na to mesto predlagal predsednik države Vladimir Putin. Foto: Reuters
Predsednik ruske vlade Mihail Mišustin je na oblasti od leta 2020, ko ga je na to mesto predlagal predsednik države Vladimir Putin. Foto: Reuters

Kot narekuje zakon, je vlada odstopila, preden je Putin, ki je vrhovni voditelj Rusije že skoraj četrt stoletja, znova prisegel za šestletni mandat predsednika države.

Nič ne kaže, da bi Putin načrtoval velike spremembe v vladi, v kateri sta Sergej Šojgu, ki od leta 2012 vodi rusko obrambno ministrstvo, in zunanji minister Sergej Lavrov, ki že dve desetletji vodi rusko diplomacijo. Analitiki pravijo, da bi Putin s tem pokazal, da je vlada stabilna in da je zadovoljen z njenim delom doma in v tujini.

Sorodna novica Putin na vojaški paradi v Moskvi opozoril Zahod, naj ne ogroža največje jedrske sile na svetu

"Predsednik Vladimir Vladimirovič Putin je državni dumi predložil predlog o kandidaturi Mihaila Vladimiroviča Mišustina za predsednika vlade," je na družbenem omrežju Telegram sporočil predsednik dume Vjačeslav Volodin.

Mihail Mišustin, poklicni birokrat, naj ne bi imel političnih ambicij, preden ga je Putin leta 2020 izbral za predsednika vlade. Ker ni bil nikoli član varnostnih služb, ni del t. i. frakcije silovikov, ki jo sestavljajo obveščevalni veterani blizu Putina. Preden je postal predsednik vlade, je Mišustin deset let vodil zvezno davčno službo, v kateri je bil zaslužen za podvojitev prihodkov.

Mišustin se je doslej držal v ozadju, vendar je bil zaslužen za ohranjanje ruskega gospodarstva, proti kateremu so zavezniki Kijeva uvedli sankcije, ki so močno otežile delovanje ruskih podjetij in omejile trge.

Oktobra, ko se je Rusija spopadala z vse hujšimi sankcijami, je Mišustin dejal, da bo Moskva poenotila postopke za naložbe v Rusiji za državljane in podjetja iz 25 prijateljskih držav – med njimi Kitajske, Indije, Brazilije, Savdske Arabije, Turčije, Kazahstana in Belorusije.

Junija lani, ko je Putinu grozil upor plačanske skupine Wagner, je Mišustin pozval, da se mora Rusija združiti okoli predsednika, saj je upor pomenil "izziv za njeno stabilnost". "Zato je še posebej pomembna konsolidacija celotne družbe. Delovati moramo skupaj in ohraniti enotnost vseh sil, ki se zbirajo okoli predsednika," je dejal Mišustin.