Podpise za mandatarstvo nove vlade dozdajšnjega premierja Andreja Plenkovića so prispevali v HDZ-ju in Domovinskem gibanju, podporo so zagotovili tudi nekateri manjšinski poslanci. Foto: AP
Podpise za mandatarstvo nove vlade dozdajšnjega premierja Andreja Plenkovića so prispevali v HDZ-ju in Domovinskem gibanju, podporo so zagotovili tudi nekateri manjšinski poslanci. Foto: AP

Plenković je na družbenem omrežju X potrdil, da je Milanoviću danes prinesel 78 podpisov poslancev, ki so bili izvoljeni na parlamentarnih volitvah 17. aprila. Za večino v 151-članskem saboru je sicer potrebna podpora najmanj 76 poslancev.

Milanović je že v četrtek razpisal ustanovno sejo 11. sklica hrvaškega parlamenta, ki bo prihodnji četrtek. Pričakovati je, da bodo takrat že izvolili predsednika sabora.

Plenković je že pred tem potrdil, da bo nova vlada imela več od dozdajšnjih 16 ministrstev. Tri ministrstva bodo pripadla koalicijskemu partnerju HDZ v novi vladi, desnemu Domovinskemu gibanju (DP). To bodo ministrstvo za kmetijstvo, ministrstvo za gospodarstvo in na novo ustanovljeno ministrstvo za demografijo.

Stranki sta se na koalicijskih pogajanjih tudi dogovorili, da v novi vladi nihče ne bo v celoti obvladoval resorjev in da bo DP v vsakem resorju izvajal del svojih programskih usmeritev.

HDZ je na volitvah osvojil 61 poslanskih mandatov, DP pa skupaj s partnerji 14. Takoj po volitvah je koalicijo z DP-jem zapustil Mislav Kolakušić iz stranke Zakon in pravica, v četrtek pa je svoj podpis Plenkoviću odrekel tudi član DP-ja Josip Jurčević.

Podpise za mandatarstvo so prispevali člani HDZ-ja, 12 izbranih poslancev DP-ja, štirje zastopniki manjšin ter domnevno Vesna Vučemilović, članica Hrvaških suverenistov, ki je bila izvoljena na listi stranke Most, je poročala Al Džazira Balkan.

V sabor so se uvrstili tudi levosredinska koalicija s SDP-jem na čelu z 42 poslanci, konservativni Most in Hrvaški suverenisti z 11 in levo-zeleni Zmoremo! z desetimi. Petodstotni parlamentarni prag so prestopili tudi Istrski demokratski zbor (IDS) in Neodvisna platforma Sever (NPS) predsednika Medžimurske županije Matije Posavca s po dvema poslanskima mandatoma ter Fokus z enim.