V pogovoru z voditeljem Igorjem E. Bergantom je pojasnila razloge za nekoliko manjše število odzivov v letu 2023 in za spremembe v vsebini odzivov. O odzivih na Informativni program TV Slovenija, ki so bili tudi lani v ospredju po številu, je povedala, da se večinoma nanašajo na spoštovanje programskih standardov in poklicnih meril v osrednjih informativnih oddajah TV Slovenija: Dnevniku, Odmevih, Tarči, Utripu, Intervjuju in lani tudi v oddaji Arena. Na te oddaje je prejela tudi največ pritožb in prošenj za presojo, ali so kršile načela nepristranskosti, celovitosti oddaj, ali so bili gostje polemičnih oddaj primerno izbrani in kompetentni za svoja področja, ali so oddaje predstavile celotno sliko. Precej pripomb gledalcev pa je bilo lani tudi na to, da o nekaterih dogodkih ali temah televizija sploh ni poročala ali jim ni namenjala dovolj pozornosti.

Na vprašanje, kako se programski ustvarjalci odzivajo na odzive občinstva in njena priporočila, je navedla dva primera, ko so prav odzivi občinstva sprožili izboljšave. Prvi so se nanašali na slabo govorno kulturo na TV Slovenija v primerjavi z radijsko, zaradi česar že poteka dodatno govorno usposabljanje na TV Slovenija; v drugem primeru pa se prav tako že udejanja pobuda gledalcev, da bi nekatere oddaje TV Koper – Capodistria s podnapisi prevajali v slovenščino in jih predvajali na TV Slovenija.

Žal je v oddaji zmanjkalo časa za pojasnilo o dveh primerih odzivov, ki niso dočakali epiloga v korist gledalcev: prvi so prenosi vseh pomembnih športnih tekem slovenskih državnih reprezentanc, drugi pa TV-prodaja, ki moti številne gledalce.

Na vprašanje o pomenu ohranitve javne RTV – tudi v luči težav javnih RTV-hiš v mnogih evropskih državah, je varuhinja izpostavila pomen javnih medijev, še posebej zato, ker se že nekaj let tudi v Sloveniji soočamo z usihanjem nekaterih klasičnih, zlasti tiskanih medijev, zaradi česar imajo državljani na voljo vse manj kakovostnih in verodostojnih informacij, ki so temelj demokratične družbe.

Poročilo varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija