Schengen včeraj, danes in nikoli več? Foto: Reuters
Schengen včeraj, danes in nikoli več? Foto: Reuters
false
Družine, ki bodo sprejele begunce, morajo tem zagotoviti opremljeno sobo s kopalnico. Foto: EPA
Begunci, migranti, Ljubljana
Italija bi znova uvedla nadzor meje s Slovenijo v primeru povišanega števila prebežnikov. Foto: BoBo
Italija razmišlja o nadzoru meje s Slovenijo

Zvečer je italijanski notranji minister Angelino Alfano zagotovil, da "Italija nima namena zamrzniti schengenskega sporazuma in tudi ne uvesti nadzora na meji s Slovenijo", poroča Primorski dnevnik in navaja, da je Alfano zanikal navedbe časnika Corriere della Serra. Je pa minister potrdil, "da bo Italija vztrajala in po potrebi še okrepila protiteroristične kontrole na balkanski poti", še poroča Primorski dnevnik in dodaja, da "ne gre izključiti, da je Alfano zanikal uvedbo mejnega nadzora tudi na pritiske iz Slovenije".

Potem ko je italijanski časnik Corriere della Sera poročal, da bodo italijanski obmejni organi začeli preverjati dokumente vseh, ki bodo prečkali mejo, tudi potnikov na vlakih, je slovenska policija sporočila, da o tem ni obveščena.

Slovenija ni dobila nobenega obvestila italijanske strani o ukrepih, ki bi šli v smer vzpostavitve nadzora na italijansko-slovenski meji, je na novinarski konferenci dejal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Medijske navedbe o nadzoru so preverili tudi na operativni ravni, a so dobili zagotovila, da ne držijo, je dejal.

Le posamezni primeri nezakonitih prehodov
Prav tako so dobili zagotovila kolegov na operativni ravni, da za vzpostavitev nadzora na italijansko-slovenski meji ni razlogov, ker nezakonitih prehodov meje ni, morda le kakšen posamezen primer, je še povedal.

V zadnjih tednih je iz Slovenije v Italijo vstopilo nekoliko višje število prebežnikov, in sicer od 300 do 400, pa je navajal italijanski časnik, ki se je skliceval na notranje ministrstvo v Rimu, in zapisal, da prebežniki v Italiji iščejo zatočišče, tamkajšnja policija pa jih ne popisuje.

Potem ko sta nadzor meje uvedli Švedska in Danska, se Rim boji, da se bo pritisk na Italijo še povečal. Zato je pristojni direktorat italijanskega ministrstva pripravil omenjeni "intervencijski načrt", ki ga je že predložil notranjemu ministru Angelinu Alfanu.

Ta bi postal operativen ob povečanem vstopu prebežnikov in "če ne bi bilo ozračje sodelovanja, ki je bilo obljubljeno še poleti", še piše Corriere, ki dodaja, da je dogovorjena skupna evropska politika glede premeščanja beguncev ostala mrtva črka na papirju.

400 evrov za gostitev beguncev
Občina Milano pa se je medtem odločila za svojevrsten integracijski model beguncev. Družinam, ki jih bodo sprejeli v svoje domove, je pripravljena plačati do največ 400 evrov na mesec.

"Sramota! To je rasizem proti Italijanom v finančnih stiskah," je prek Twitterja protestiral vodja skrajno desne Severne lige Matteo Salvini. Namesto da občina namenja denar za begunce, bi morala poskrbeti za revne upokojence in brezposelne, meni.

Občina Milano že zdaj za nastanitev in oskrbo begunca namenja 300 evrov na mesec. Še nekaj evrov več pa je pripravljena odšteti tistim milanskim družinam, ki bodo v svoj dom sprejele begunce. Družine morajo oddati vlogo do 15. januarja, še pred sprejemom gostov pa bodo morali opraviti dvodnevni tečaj - med pogoji je tudi ta, da morajo zagotoviti opremljeno sobo z lastno kopalnico.

"Integracijo je treba spodbujati"
Po podatkih Visokega komisariata ZN-a za begunce (UNHCR) in Mednarodne organizacije za migracije (IOM) je lani čez Sredozemsko morje v Italijo prispelo 150.000 prebežnikov, kar je manj kot leta 2014, ko jih je prišlo 170.000.

Milanski občinski svetnik, pristojen za socialna vprašanja, Piefrancesco Majorino je kritike desnosredinske stranke zavrnil, saj je "sprejem iskalcev azila v domove družin inovativen integracijski model, ki ga je treba spodbujati".

Na turški obali odkrili nova trupla
Na obali blizu turškega letoviškega mesta Ayvalik so odkrili posmrtne ostanke 24 utopljenih prebežnikov, med njimi so tudi otroci. Na obali pred mestom Dikili pa je morje naplavilo posmrtne ostanke desetih pribežnikov. Podrobnosti o utopljenih prebežnikih niso znane, prav tako ni znano natančno število utopljenih otrok.

Turška obalna straža je medtem iz morja rešila osem od 22 prebežnikov, ki so poskušali s čolnom doseči grški otok Lezbos. Po podatkih Združenih narodov in Organizacije za migracije je prišlo lani v Evropo več kot milijon prebežnikov, večina po nevarni poti čez Sredozemsko morje, okoli 800.000 jih je prišlo v Grčijo.

Italija razmišlja o nadzoru meje s Slovenijo