Na Koroškem želijo postaviti nekaj kilometrsko ograjo ob mejnih prehodih, vendar temu nasprotuje večina lastnikov zemljišč. Foto: BoBo
Na Koroškem želijo postaviti nekaj kilometrsko ograjo ob mejnih prehodih, vendar temu nasprotuje večina lastnikov zemljišč. Foto: BoBo

pred morebitnim novim prebežniškim valom preventivno zgraditi ograjo ob štirih koroških mejnih prehodih. Večina lastnikov zemljišč, kjer naj bi stala ograja, temu nasprotuje.

Gradnja mejne ograje v velikovškem okrožju zaradi morebitnega novega prebežniškega vala je, kot navaja avstrijski dnevnik Kurier, precej občutljiva tema, ne nazadnje zaradi dobrososedskih in prijateljskih odnosov s Slovenijo. Prebivalci obmejnih avstrijskih območij tudi precej dvomijo o načrtovanem postavljenju mejne ograje, večina lastnikov obmejnih zemljišč pa ji tudi nasprotuje.

Koroška deželna policija se je nekaj tednov pogajala z lastniki zemljišč ob mejnih prehodih Labot, Holmec, Ravnjak in Libeliče. "Ne govorimo o popolni ograji, temveč nekajkilometrski ob določenih prehodih, odvisno od topografije," je dejal policijski tiskovni predstavnik Rainer Dionisio. Številni lastniki zemljišč pa želijo preprečiti gradnjo ograje, saj jih je le 40 odstotkov privolilo v gradnjo ograje na njihovem ozemlju.

Niti v času hladne vojne niti pred 25 leti, ko so na meji med Koroško in Jugoslavijo potekali spopadi med TO-jem in JLA, se ograja nikomur ni zdela potrebna. Zakaj naj bi zdaj dolgoletne prijateljske odnose vznemirjali z gradnjo ograje, se je po poročanju avstrijskega časopisa Kurier spraševal Pliberčan Franz Sadjak.

Christoph Haselmayer, njegova družina poseduje 117 hektarjev kmetijskih in gozdnih zemljišč med mejnima prehodoma Holmec in Ravnjak pa je povedal, da naj bi na njihovi posesti stalo pet kilometrov ograje, kar so zavrnili že ob prvem stiku z deželno policijo. Pozneje so jih po njegovih besedah s podrobnejšimi načrti skušali prepričati tudi predstavniki notranjega ministrstva, vendar gradnje ograje ne dovolijo.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.