Spremenjena obtožnica najbolj bremeni Anesa Selmana. Tožilstvo v spremenjeni obtožnici navaja, da je Selman, ki je še vedno v priporu, Italijanu Francescu Petrelliju prodal okoli 450 kilogramov kokaina v skupni vrednosti 16,2 milijona evrov. Foto: BoBo
Spremenjena obtožnica najbolj bremeni Anesa Selmana. Tožilstvo v spremenjeni obtožnici navaja, da je Selman, ki je še vedno v priporu, Italijanu Francescu Petrelliju prodal okoli 450 kilogramov kokaina v skupni vrednosti 16,2 milijona evrov. Foto: BoBo

Okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar je v predstavitvi modificirane obtožnice pojasnila, da gre za kozmetične popravke, z izjemo dejanj, ki se jih očita obtoženemu Anesu Selmanu.

Tožilstvo v spremenjeni obtožnici navaja, da je Selman, ki je še vedno v priporu, Italijanu Francescu Petrelliju prodal okoli 450 kilogramov kokaina v skupni vrednosti 16,2 milijona evrov. Hkrati tožilstvo Selmanu in prvoobtoženemu Draganu Tošiću ne očita več enega nadaljevanega kaznivega dejanja neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami, temveč dve posamezni kaznivi dejanji.

Spremenjene obtožnice ne razumejo
Odvetniki so spremembi obtožnice ugovarjali in sodišču predlagali, naj je ne dopusti. Tožilstvu so očitali predvsem to, da je spremembo vložilo tik pred koncem postopka in ravno po tem, ko je sodišče izločilo del dokaznega gradiva. A sodnik je pojasnil, da obtožnica ni nedopustna, saj se spremembe nanašajo na iste dogodke kot že opisane, bistvo očitanih kaznivih dejanj pa ostaja isto.

Obtoženi so nato dejali, da spremenjene obtožnice ne razumejo, njihovi zagovorniki pa so zato zahtevali 30-dnevni rok za pripravo obrambe, a je tožilstvo vztrajalo, da tako dolg rok ni potreben. Tožilka Žgajnarjeva je poudarila tudi, da je spremembe razložila na zadnji obravnavi, odvetniki so jih razumeli, saj so se nanje tudi odzvali, naloga obrambe pa da je zastopanje interesov svojih strank in jim torej lahko oni pojasnijo vse, česar obtoženi ne razumejo.

Sodniški senat je nato po polurnem posvetovanju sklenil, da se zagovornikom in obtoženim za pripravo obrambe nameni nekaj dni, obravnavo pa nadaljujejo prihodnji torek.

Italijanski dokazi ostajajo
Prav tako je obramba predlagala izločitev italijanske dokumentacije, saj med drugim dvomijo o zakonitosti Petrellijeve aretacije, vodenja preiskave in dogovora o Petrellijevem sodelovanju z organi pregona. Toda sodniški senat je zahtevo po izločitvi italijanskih dokazov zavrnil, zato ti ostajajo.

Senat okrožnega sodišča v Ljubljani je v torek del dokazov že izločil, zato je senat po odločitvi o zahtevah za izločitev dokazov, s katerimi je obramba zatrjevala nezakonitost načina njihove pridobitve, pripor odpravil Draganu Tošiću, Jakobu Remškarju, Petru Khermayerju, Mirzetu Luceviću, Draganu Beljkašu in Boštjanu Kopčiču; Robertu Šabiču in Đemajliju Manđjuki pa odpravilo hišni pripor. Status pripornikov tako ohranjajo štirje obdolženi.

Na zatožno klop v zadevi Balkanski bojevnik je sicer sedlo 17 obtoženih, ki so jih v obsežni policijski akciji prijeli 25. maja 2010. Tožilstvo je obtožnico vložilo 23. novembra 2010, kar pomeni, da se izteka dvoletni zakonski rok za odpravo pripora obtoženim. Obtoženi so proizvodnje in prometa s prepovedanimi mamili ter hudodelskega združevanja. Tošić naj bi bil vodja, drugi pa naj bi mu bili podrejeni. Domnevna združba naj bi delovala na mednarodni ravni.

Na odločitev o izločitvi nekaterih dokazov, ki je pred dnevi pripeljala do odprave pripora za nekatere obtožene, se je odzval tudi notranji minister Vinko Gorenak. Izrazil je podporo "dolgoletnemu in intenzivnemu delu" tožilcev in kriminalistov, ki so sodelovali v tej zadevi, vendar se ob izrekanju podpore kriminalistom in državnim tožilcem ne želi spuščati v ocenjevanje odločitve sodišča. O tem bo odločalo pristojno sodišče na podlagi morebiti vložene pritožbe in morebitnih drugih pravnih sredstev, je izpostavil.