Če privedba ne uspe, če obsojenec sodišču ni sporočil spremembe svojega naslova oz. prebivališča ali če ni mogoče ugotoviti, kje se obsojenec nahaja, sodišče zanj odredi tiralico. Foto: BoBo
Če privedba ne uspe, če obsojenec sodišču ni sporočil spremembe svojega naslova oz. prebivališča ali če ni mogoče ugotoviti, kje se obsojenec nahaja, sodišče zanj odredi tiralico. Foto: BoBo

Sodišče ima že več mesecev težave pri vročanju poziva na prestajanje kazni, saj Časar ne prevzema pošte in se izmika sodnemu vročevalcu. Po nekaterih informacijah naj bi obsojeni celo zapustil Slovenijo in se skrival v tujini.

Na uradu predsednice koprskega okrožnega sodišča so potrdili, da so jih v zaporu na Dobu seznanili, da Časar ni nastopil kazni, sodnik, ki izvršuje kazenske sankcije, pa je zoper njega že odredil privedbo.

Če privedba ne uspe, obsojenec pa sodišču ne sporočili novega kraja bivanja oziroma ni mogoče ugotoviti, kje je, lahko sodišče za njim izda tiralico. O vseh omenjenih ukrepih odloča sodnik, pristojen za izvrševanje kazenskih sankcij.

Skupno delovanje trojice Časar - Prijatelj - Mikuž
Časar je bil na kazen zapora obsojen zaradi spornih nepremičninskih poslov z Luko Koper, zaradi zlorabe položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti in nedovoljenega sprejemanja daril. Sodišče ga je obsodilo na šest let zapora in pet let prepovedi opravljanja funkcij direktorja ali člana uprave v gospodarskih družbah, a je višje sodišče kazen nato znižalo za tri mesece. Časar bo moral tako odslužiti pet let in devet mesecev zaporne kazni.

Poleg Časarja sta bila zaradi spornih poslov obsojena še nekdanji poslanec Srečko Prijatelj in podjetnik Marjan Mikuž. Prijatelj naj bi Mikuža in Časarja nagovoril k dogovoru o sklenitvi kupoprodajnih pogodb med Luko Koper in družbo Premik net, ki bi delovala kot posrednik. Predmet pogodbe so bila zemljišča za gradnjo zalednega terminala Luke pri Sežani.

Prijatelj naj bi Časarja tudi nagovoril, naj ta sprejme nagrado za "posredovanje posla", zato naj bi Mikuž Časarju izročil 86 tisoč evrov, Prijatelj pa naj bi prejel 245 tisoč evrov od zneska, ki ga je Luka Koper plačala posredniški druži Premik net.