Policija ovadenega sumi kaznivih dejanj zlorabe položaja, za katera je zagrožena osemletna zaporna kazen. Foto: BoBo
Policija ovadenega sumi kaznivih dejanj zlorabe položaja, za katera je zagrožena osemletna zaporna kazen. Foto: BoBo

Ovadenega sumijo sklepanja poslov v nasprotju z interesi družbe, povezanih z gradnjo trgovskega centra na Ptuju in stanovanjsko-poslovnega objekta v Ljubljani. Eno od družb iz skupine Hypo naj bi ovadeni oškodoval za 2,34 milijona evrov.

Iz Generalne policijske uprave so sporočili, da so kriminalisti ugotovili, da je ovadeni leta 2004 del poslovnega deleža projektnih družb, ki je bil namenjen izključno prej omenjenima projektoma gradnje, prodal podjetju iz Liechtensteina, v katerem je bil ekonomski upravičenec njegov oče. Leto pozneje je deleža odkupil nazaj, a za veliko višjo ceno. Poslovni delež v projektu gradnje trgovskega centra na Ptuju je odkupil po skoraj sedemkrat višji ceni od prodajne, za poslovni delež pri gradnji zgradbe v Ljubljani pa je odštel skoraj desetkrat več.

Pri tem družba iz Liechtensteina k deležem ni prispevala ničesar, kar bi lahko povišanje vrednosti poslovnih deležev kakor koli upravičilo. Preiskovalci so zato ugotovili, da je ovadeni zasledoval izključno pridobitev premoženjske koristi liechtensteinske družbe. Oče ovadenega naj bi tako "zaslužil" 2,45 milijona evrov, znesek, za katerega je ovadeni oškodoval družbo iz skupine Hypo. Za storjena kazniva dejanja je zagrožena kazen osmih let zapora, so še sporočili iz policije.

Oblak: Vse je bilo po navodilih Celovca
Iz odvetniške pisarne, ki zastopa Oblaka, pa so sporočili, da Oblak nikoli ni zlorabil položaja, prav tako pa nobeni družbi iz skupine Hypo ni povzročil nobene škode. "Andrej Oblak je vse posle v skupini Hypo izvedel izključno na podlagi in v obsegu navodil in odredb svojih nadrejeni v Hypo Celovec, s ciljem pridobivanja koristi Hypu, ni sklepal škodljivih poslov in je deloval izključno v skladu z interesi družbe, ki jo je vodil," so dodali.