Franc Kangler trdi, da je dodelitev stanovanja le predlagal. Foto: BoBo
Franc Kangler trdi, da je dodelitev stanovanja le predlagal. Foto: BoBo
Vse afere Franca Kanglerja
Kangler pravnomočno obsojen

Kangler je bil obsojen skupaj z vedeževalko Karin Ježovito zaradi nezakonite dodelitve občinskega stanovanja. Na sodbo se je pritožil, a ni uspel in višje sodišče je potrdilo sodbo, je za TV Slovenija poročala Metka Majer.

Kakršne koli pritožbe na vrhovno sodišče tako ne zadržijo izvajanja kazni, lahko pa Kangler zaprosi za alternativno prestajanje kazni. Kangler je za TV Slovenija povedal, da s sodbo še ni seznanjen in da ga preseneča. Prepričan je, da je sodba politična.

V svet imenovana po objavi razpisa stanovanj
Sodišče je razsodilo, da je Kangler kriv, da je junija 2010 nezakonito posredoval za dodelitev službenega stanovanja vedeževalki Karin Ježoviti. Za 118 kvadratnih metrov veliko službeno stanovanje je plačevala zgolj slabih 400 evrov najemnine, prejela pa ga je kot članica sveta invalidov, posvetovalnega telesa župana.

V ta svet je bila imenovana šele dan po objavi razpisa za dodelitev treh stanovanj. Pozneje se je celo izkazalo, da je Društvo invalidov Maribor sploh ni predlagalo za imenovanje, saj je bil dopis društva domnevno ponarejen, skupaj s podpisom njegovega predsednika Slavka Zakeršnika.

"Posebej zavržno dejanje"
Sodnik na prvi stopnji Boštjan Polegek je dejal, da so bile obtožbe nedvomno dokazane, strinja pa se je tudi s tožilčevo oceno, da gre zaradi dejstva, da je Kangler ravnal koruptivno kot župan, za posebej zavržno ravnanje, zato je Kanglerju dosodil sedem mesecev zapora, Karin Ježoviti pa pet mesecev pogojne zaporne kazni s poskusno dobo enega leta in 5.000 evrov denarne kazni. Obe sodbi sta zdaj pravnomočni.

Kangler ne bo več državni svetnik
Kangler je kljub odstopu z županskega položaja decembra 2012 obdržal funkcijo državnega svetnika, ki pa jo bo očitno opravljal le malce več kot eno leto - zakon o državnih svetnikih v 63. členu namreč določa, da članu državnega sveta preneha mandat, če je s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev.

Fištravec: Pomenljiv zapis v sodbi, ki govori o zlorabi zaupanja občanov

Zdajšnjega mariborskega župana Andreja Fištravca pa pravnomočnost obsodbe njegovega predhodnika Franca Kanglerja na sedem mesecev zapora ne preseneča. "S tem se nakazuje na razvoj dogodkov pri ostalih zadevah, ki bremenijo Kanglerja in vse ostale, ki so v povezavi z njim za dolgo časa zamajali zaupanje ljudi, ki ga pravosodje postopoma vrača," je ocenil.

Po njegovih ocenah je nadvse pomenljiv zapis iz sodbe sodišča, ki pravi, da je Kangler kot najvišji predstavnik lokalne oblasti zlorabil zaupanje občanov in storil koruptivno dejanje.

Fištravec je izrazil pričakovanje, da bodo za svoja ravnanja v preteklosti prevzeli svoj del moralne odgovornosti tudi mariborski mestni svetniki in začeli tvorno sodelovati z njim.

Vse afere Franca Kanglerja
Kangler pravnomočno obsojen