Zavašniku je sodišče očitalo tudi, da med postopkom ni pokazal nobenega obžalovanja tragičnega dogodka. Foto: MMC RTV SLO
Zavašniku je sodišče očitalo tudi, da med postopkom ni pokazal nobenega obžalovanja tragičnega dogodka. Foto: MMC RTV SLO
Zavašniku pet let zapora

Kot je znano, so pred lokalom Lipa 23. decembra 2005 umrla tri dekleta, ki jih je poteptala množica. Sodišče je ugotovilo, da je edini krivec za tragedijo Zavašnik sam, čeprav je ta skušal odgovornost zvaliti na vodjo varnostne službe. Za dovolj varnostnikov, ki bi postavili varnostne ograje in mladino usmerili v vrsto, bi moral poskrbeti sam, saj je ob načrtovanju velike božične zabave moral upoštevati, da se je bo udeležilo mnogo mladih.

Sodni senat je tožilki pritrdil, da je šlo za zavestno malomarnost, saj je bil lastnik Lipe pred tem že večkrat opozorjen s strani policije in pristojnih inšpekcij, a je ugotovitve ves čas zavračal, češ da gre za metanje polen pod noge. Le prisebnosti nekaterih fantov iz množice gre zasluga, da se ni zgodila še mnogo hujša nesreča, je še ugotovilo sodišče.

Zavašnik ima 15 dni časa za pritožbo
Sodišče je zavrnilo tudi Zavašnikovo trditev, da je lokal pravzaprav vodila njegova mama. Plačati bo moral tudi stroške postopka v višini okoli 5.000 evrov. Po prejetju sodbe ima 15 dni časa za pritožbo.

Tožilka s kaznijo zadovoljna
Zavašnik je s sodišča odšel brez besed, pa tudi njegov zagovornik Milan Vajda sodbe ni komentiral. Tožilka Tatjana Devčič Svetek je z njo zadovoljna, čepav je predlagala sedemletno kazen. Prav tako je zadovoljstvo izrazila Tatjana Markl, pooblaščenka staršev umrlih deklet.

Ograja popustila pod množico
Huda nesreča se je zgodila 23. decembra 2005 nekaj pred 22. uro pred lokalom Lipa v Spodnjih Pirničah pri Medvodah. Pred lokalom se je zbralo več sto ljudi, ki niso mogli noter, ker jih v lokal niso spuščali, nato pa je popustila železna varnostna ograja. Nekaj sto ljudi je padlo, množica jih je poteptala. Dve dekleti sta umrli takoj, tretja pa pozneje v ljubljanskem Kliničnem centru.

E. S.

Zavašniku pet let zapora