Zavašnik bi moral junija na prestajanje kazni v Dob, a tja ni nikoli prišel. Foto: MMC RTV SLO
Zavašnik bi moral junija na prestajanje kazni v Dob, a tja ni nikoli prišel. Foto: MMC RTV SLO
Lipa
Na predbožični večer pred štirimi leti je množica do smrti poteptala tri mlada dekleta. Foto: MMC RTV SLO

Ljubljansko sodišče je pred skoraj dvema mesecema za Zavašnikom razpisalo mednarodno tiralico in obvestilo Interpol. Zavašnik bi moral po pravnomočnosti sodbe (dobil je petletno zaporno kazen) v zapor že junija. Najprej se je skušal prestajanju kazni izogniti, zato je vložil prošnjo za odlog, a jo je sodišče zavrnilo. Ker sam ni prišel na prestajanje kazni, je sredi julija sodišče odredilo prisilno privedbo.

V dveh mesecih policiji Zavašnika ni uspelo najti, zato je sodišče na pristojno policijsko postajo poslalo urgenco o trajni prisilni privedbi. Oktobra je tako sledil razpis tiralice, ker ga policiji ni uspelo najti, pa je sodišče razpisalo mednarodno tiralico, ki še traja. Več nam zaradi interesa nadaljnjih postopkov na policiji niso mogli povedati.

Na predbožični večer umrli dve dekleti, ena nekaj dni kasneje zaradi posledic poškodb
23. decembra 2005 zvečer je bila v Lipi zabava. Več kot tisoč mladih je pred diskoteko čakala na vstop, za varnost pa sta takrat skrbela le dva varnostnika. Mladi so začeli pritiskati proti vhodu in ob tem nekatere potisnili ob kovinsko ograjo. Dve 17-letnici in ena 15-letnica so za posledicami poškodb umrle, poškodovanih pa je bilo še pet mladih.

Zavašnik je na sojenju trdil, da je bilo varovanje ustrezno, a se je pozneje izkazalo, da so bili proti diskoteki sproženi številni postopki zaradi nepravilnosti, diskoteka pa je kljub temu poslovala brez težav. Z zakonom o aboliciji je bilo ustavljenih 45 primerov zoper Zavašnika ali njegovo podjetje Roto.

Starši umrlih deklet zahtevajo 225.900 evrov odškodnine
Vzporedno s postopki zoper Zavašnika so starši preminulih deklet vložili tožbo zoper vse, za katere menijo, da so na kakršen koli način odgovorni za nastalo škodo. Tožijo državo, ki je dopuščala, da je Lipa delovala legalno, samega Zavašnika, njegovo podjetje in njegove starše, ki so lastniki objekta. Tožijo tudi občino Medvode, ker ni izdala sklepa o zaprtju, in varnostno podjetje Enigma Bagarič. Zahtevajo 225.900 evrov odškodnine. Na ljubljanskem okrožnem sodišču je bila konec novembra poravnava, ki pa še ni končana in se bo predvidoma nadaljevala januarja.