Franc Kangler o ovadbi ne ve ničesar. Foto: BoBo
Franc Kangler o ovadbi ne ve ničesar. Foto: BoBo

Poleg njega naj bi bila ovadena še direktor urada za komunalno Vili Eisenhut in direktorica občinske uprave Milica Simonič Steiner, piše časnik Dnevnik in dodaja, da je bila novogradnja na Vodnikovem trgu velik uspeh, saj je zaradi nje šlo v stečaj podjetje Mariborska tržnica, ki je upravljalo z objektom, branjevke pozimi zmrzujejo na odprti ploščadi, medtem ko večina poslovnih prostorov v pokritem delu objekta sameva.

Objekt je zgradilo podjetje Konstruktor, ki je leta 2006 še v času županovanja Borisa Soviča z mestno občino sklenilo pogodbo o ustanovitvi stavbne pravice za gradnjo parkirne hiše, pokrite tržnice in za ureditev ploščadi z zeleno tržnico. V projektni dokumentaciji je bilo vseskozi omenjeno, da bo pri tem gradbenem posegu treba prestaviti tudi komunalni kolektor. V dokumentaciji je navedeno, da bo ta poseg stal približno 490.000 evrov, strošek pa bi moral prevzeti Konstruktor.

Gradbena dela na kolektorju so se končala septembra 2007, več kot leto dni pozneje pa je Kangler z danes že propadlim Konstruktorjem podpisal pogodbo, s katero je plačilo prevalil na občino s pojasnilom, da je Konstruktor utrpel "nepredvidene" dodatne stroške. Pri tem je bil znesek v Konstruktorjevem zahtevku bistveno višji, saj je podjetje zaračunalo skoraj 640.000 evrov, še piše časnik. Nepravilnosti je že lani ugotovilo tudi Računsko sodišče.

Ovadeni zaradi suma zlorabe uradnega položaja
Vodja mariborskega tožilstva Drago Šketa je v povezavi s spornim poslom pojasnil, da so prejeli kazensko ovadbo zoper tri osebe zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in pravic. Zadeva je zdaj v reševanju pri pristojnem državnem tožilcu, trije vpleteni pa trdijo, da o domnevni kazenski ovadbi niso seznanjeni.

Sicer pa je to le še ena v vrsti kazenskih ovadb zoper mariborskega župana, med katerimi sta bili do zdaj dve že pravnomočno ustavljeni, in sicer v povezavi z Domom pod Gorco in nekdanjim nogometašem Milanom Arnejčičem. Zoper Kanglerja je vložen obtožni predlog v povezavi z dodelitvijo občinskega stanovanja vedeževalki Karin.

Tožilstvo je medtem vložilo zahteve za uvedbo sodne preiskave v primerih slike Mersada Berberja, ki je prav tako povezana s Konstruktorjem, in pri aferah Toplarna, ptičja hišica, zemljišče za pravoslavno cerkev in nakup bivanjskih enot. Ob tem pa je za zdaj v razreševanju pri pristojnem tožilcu še zadeva v povezavi s honorarjem enemu izmed mariborskih radijskih novinarjev.