Na velikonočno jutro je v zaprtem oddelku zapora v Kopru zapornik z nožem zabodel zapornika iz sosednje celice, njegovega sojetnika pa porezal. Foto: EPA
Na velikonočno jutro je v zaprtem oddelku zapora v Kopru zapornik z nožem zabodel zapornika iz sosednje celice, njegovega sojetnika pa porezal. Foto: EPA

Komisija, ki je izvajala nadzor, je ugotovila, da so pravosodni policisti ustrezno in strokovno ukrepali in tako preprečili nadaljnje obračunavanje med obsojenci.

Na velikonočno jutro je v zaprtem oddelku zapora v Kopru zapornik z nožem zabodel zapornika iz sosednje celice, njegovega sojetnika pa porezal. Pri tem naj bi ga vodilo maščevanje. Napad se je zgodil ob jutranjem pobiranju posode in delitvi zdravil po končanem zajtrku, ko so bila odklenjena vrata dveh sosednjih sob.

Zapornik vstopil v sosednjo sobo, s kavo polil drugega zapornika in ga zabodel
Eden od zapornikov je vstopil v sosednjo sobo, zapornika, ki je ležal na postelji, z vročo kavo polil po obrazu in ga z jedilnim nožem dvakrat zabodel v predel pod pazduhama. Pri begu iz sobe je po desni strani prsnega koša porezal še njegovega sojetnika.

Takrat so bili na oddelku trije pravosodni policisti, ki so z uporabo fizične sile preprečili nadaljnje obračunavanje med obsojenci. Obema poškodovanima so do prihoda reševalcev nudili prvo pomoč, oba pa sta bila prepeljana v izolsko bolnišnico. Napadalca so takoj po napadu premestili v poseben prostor, do nadaljnjega pa ima odrejen strožji režim. To pomeni, da bo kazen prestajal ločeno od ostalih zapornikov.

Po dogodku so na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij imenovali komisijo, ki je opravila razgovore z ožjim vodstvom zavoda in z vsemi pravosodnimi policisti, ki so bili prisotni pri dogodku. Člani komisije so izvedli tudi rekonstrukcijo dogodka, opravili pa so tudi več razgovorov z vpletenimi in drugimi zaporniki.