Dostop do pogorišča so zaprli, saj se ostanki lesene konstrukcije lahko sesedejo in jih bo treba v kratkem podreti. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Dostop do pogorišča so zaprli, saj se ostanki lesene konstrukcije lahko sesedejo in jih bo treba v kratkem podreti. Foto: MMC/Televizija Slovenija
V Celju je zgorel hangar z jadralnimi letali. Foto: MMC RTV SLO
Več kot 200 gasilcev gasilo požar na letališču

Požar je z bližnjega drevesa, v katerega je najverjetneje udarila strela, preskočil na ostrešje najstarejšega hangarja, je za Radio Slovenija poročala Erna Strniša. Hangar je zgorel v celoti, škoda je popolna.

"Hangar, pisarna, učilnica z vso računalniško opremo, delavnica za popravila letal z vsemi stroji in napravami, zgorela sta tudi dva avtomobila v garaži; in pa seveda štiri visokozmogljiva jadralna letala, vrednost vsakega je do 300.000 evrov," je povedal Bojan Andrejaš, predsednik Aerokluba Celje. Ogenj je poleg tega uničil dve šolski letali, neprecenljiv starodobnik in trinajst prikolic za prevoz letal.

Gasilci preprečili širjenje
Gasilcem pa gre zahvala, da se ni razširil še na sosednja betonska hangarja, kjer sta bili spravljeni tudi letali, ki sta se le malo prej vrnili s svetovnega prvenstva v Litvi. "Gasilcem se je treba res posebej zahvaliti. Gasilci so izredno dobro opravili svoje delo. Po udaru strele, po treh minutah so že krenili do nas in začeli gasiti. Tako smo dva hangarja rešili, v katerem so bila vsa motorna letala," je povedal Andrejaš.

Gasilcem, ki jih je pri delu presenetila še eksplozija jeklenke s kisikom, je uspelo rešiti tudi celotno dokumentacijo letališča.

Preiskava poteka
Pri gašenju požara je sodelovalo več kot 200 članov gasilskih društev z 42 vozili. Dostop do pogorišča so zaprli, saj se ostanki lesene konstrukcije lahko sesedejo in jih bo treba v kratkem podreti. Ogled so že končali tudi celjski kriminalisti, preiskava dogodka pa še poteka. Prav tako bo treba še počakati na uradno oceno škode, ki pa se bo najverjetneje gibala okoli dveh milijonov evrov.

Več kot 200 gasilcev gasilo požar na letališču