Tožilstvo zatrjuje, da pri trgovanju s Stavbenikovimi delnicami ni šlo za posel na tržni podlagi, temveč za dogovor, Primorje pa je bilo zaradi tega oškodovano. Obramba temu ugovarja. Foto: BoBo
Tožilstvo zatrjuje, da pri trgovanju s Stavbenikovimi delnicami ni šlo za posel na tržni podlagi, temveč za dogovor, Primorje pa je bilo zaradi tega oškodovano. Obramba temu ugovarja. Foto: BoBo

Obramba je zatrjevala, da Primorje zaradi nakupa in nato prodaje delnic koprskega podjetja Stavbenik vodilnim v ajdovskem podjetju ni imelo nobene škode, tožilstvo pa je trdilo prav nasprotno.

Državna tožilka Damjana Bandelj je povedala, da pri trgovanju s Stavbenikovimi delnicami ni šlo za posel na tržni podlagi, temveč za dogovor, Primorje pa je bilo zaradi tega oškodovano. To je po njenih besedah ugotovilo tudi eno izmed izvedenskih mnenj o izgubljenem dobičku. Eden izmed treh odvetnikov obrambe, Janez Koščak, temu ugovarja: "Poanta pritožbe je, da ni bila povzročena škoda, kar so med postopkom trdili trije izvedenci."

Koščak pravi, da bi moralo biti z Dušanom Črnigojem nekaj hudo narobe, če bi kot lastnik želel Primorju škodovati. Poleg tega nekdanji prvi mož pri izvedbi tega posla ni sodeloval, dodaja odvetnik in zavrača tožilko, ko pravi, da člani kolegija za posel niso vedeli, kar so po njenih besedah izjavili tudi na sodišču. "To, da člani kolegija pri poslu niso vedeli nič, je samo trditev tožilke," pravi Koščak.

Na vprašanje, kdo je potem posel sploh odobril, Koščak odgovarja: "Ta posel je potrdila skupščina in nadzorni odbor tako Primorja kot Stavbenika. Torej, ni šlo za odločitev Dušana Črnigoja kot člana uprave, ampak je šlo za odločitev, ki jo je na predlog uprave sprejela skupščina, potrdil pa nadzorni odbor."

Obramba nasprotuje tudi poskusu, da bi obravnavani posel 10 let pozneje prikazali kot razlog za stečaj Primorja ali ga presojali po zdajšnji zakonodaji, ki je precej drugačna kot leta 2001.

Sodišče odločilo, da je kriv zlorabe položaja in povzročitve velike gospodarske škode
Okrožno sodišče v Novi Gorici je decembra odločilo, da je Črnigoj v povezavi z nakupom in nato prodajo delnic Stavbenika vodilnim zaposlenim v Primorju leta 2001 kriv zlorabe položaja in povzročitve velike gospodarske škode, v višini razlike med prodajno ceno delnic in njihovo menjalno vrednostjo, določeno v pripojitvi.

Poleg triletne zaporne kazni je prvostopenjsko sodišče nekdanjemu predsedniku uprave Primorja naložilo plačilo 25.000 evrov stranske denarne kazni in da Primorju v stečaju povrne razliko v ceni delnic v znesku 1,387 milijona evrov, obresti od te vsote od leta 2001 ter plačilo stroškov sodnega postopka.