Obtoženi Srečko Prijatelj je še vedno poslanec DZ-ja, a v zaporu poslanske plače ne prejema. Foto: BoBo
Obtoženi Srečko Prijatelj je še vedno poslanec DZ-ja, a v zaporu poslanske plače ne prejema. Foto: BoBo
Sodišče
Sojenje se bo nadaljevalo v sredo, ko bo pred senat stopil Marjan Mikuž, divaški župan in direktorica televizije Vitel. Foto: MMC RTV SLO
Srečko Prijatelj
Prijatelj, ki je pred sodnike stopil slabega pol leta (prebil ga je v priporu) po odvzemu prostosti, očitana kazniva dejanja zanika. Foto: BoBo
Poslanec Prijatelj na sodišču

Luka Gaberščik, ki zastopa obtoženega, je zahteval izločitev dokazov, pridobljenih v preiskavi na poslančevem domu in tistih, ki so jih kriminalisti pridobili pri preiskavi dveh avtomobilov, od katerih je eden v lasti poslančeve žene Aleksandre Prijatelj, ki ji prav tako sodijo.

Ker je imel Marjan Mikuž (ta je Prijatelju tik pred aretacijo izročil kuverto z denarjem) ob pridobivanju dokazov status osumljenca, je obramba prepričana, da so dokazi, povezani s tem delom obtožnice, med katerimi so elektronska in druga sporočila, pridobljeni nezakonito, je za MMC poročala novinarka RTV SLO Eugenija Carl. O morebitni izločitvi teh dokazov bo sodišče odločalo skozi sojenje.

Zahtevajo izpustitev iz pripora
Odvetnik obtoženega trdi tudi, da se dejanski čas začetka preiskave in čas, naveden v uradnem zapisniku, ne ujemata. Poleg tega je zagovornik opozoril na dejstvo, da pri preiskavi ni bilo prič, saj je bila v tistem času doma le poslančeva nepokretna mati. Sodnica Orjana Trunkl je to pritožbo zavrnila, o zahtevi po odpravi pripora pa bo senat odločil do srede.

Tožilka Barbara Milič Rožman, ki sicer še ne ve kolikšno zaporno kazen bo zahtevala, je med prebiranjem obtožnice Prijatelju očitala, da je terjal denar za posle med Luko Koper in podjetjem Premik net, čeprav pri poslih ni imel nikakršne vloge, razen da je seznanil tedanjega predsednika uprave Roberta Časarja in direktorja Premik neta Mikuža.

Da bi dobil denar, naj bi Prijatelj Mikužu grozil, "da bo njegova družina plačala za njegova dejanja, on pa bo gledal, nato pa še sam prišel na vrsto". Lansko jesen naj bi po navedbah iz obtožnice Prijatelj Mikuža v nekem gostinskem lokalu tudi udaril, nato pa poljubil na čelo, češ da tako dela mafija. Obenem naj bi Mikužu razkazoval svoje orožje.

Orožje je nameraval prijaviti
Obtožnica ga zato bremeni tudi nezakonitega posedovanja orožja, in sicer naj bi doma imel dve puški, eno vojaško avtomatsko puško, tri ročne bombe, nastavek za izstreljevanje topovskih min, pet bajonetov, štiri vojaške nože ter več nastavkov za naboje in posamezne naboje.

Prijatelj je o orožju povedal, da izvira iz osamosvojitvene vojne ter da ga je nameraval legalizirati. Bombe tako naj ne bi imele vžigalnikov in so bile zgolj "dekorativnega značaja". Ponovil je tudi, da ni nikoli nikomur grozil, sploh pa ne z orožjem. Prav tako je zanikal uporabo fizične sile proti novogoriškemu podjetniku, priznal je le uporabo grobih besed.

Prijeli so ga s kuverto v rokah
Po njegovih besedah naj bi bila z Mikužem v dolžniško-upniškem razmerju, saj sta skupaj za gradnjo stanovanjskega kompleksa v Divači ustanovila podjetje Premik invest ter najela 700.000 evrov kredita. Mikuž svojih obveznosti naj ne bi poravnaval v roku. Tako se je, tako Prijatelj, dolgov skupaj z obrestmi nabralo za 323.000 evrov.

Prijatelj je želel, da se mu denar nakaže na bančni račun, vendar naj bi Mikuž vztrajal pri fizični predaji, takrat pa ga je policija tudi prijela, je dodal. Zaradi tega dogodka je obtožena tudi njegova žena Aleksandra, ki da je za izsiljevanje vedela, saj je svojega moža pripeljala na kraj predaje denarja in opazovala, ali so v okolici policisti.

Sicer pa je tožilka dejala, da podatkov o dolžniško-upniškem razmerju nima. Izsiljen denar pa naj bi prišel od domnevno spornih poslov z zemljišči na Orleški gmajni pri Sežani, prodanih Luki Koper. Luko Koper naj bi pri tem oškodovali za 3,8 milijona evrov.

Obtožnica: od izsiljevanja do neprijavljenega orožja
Obtožnica tako Prijatelja bremeni storitve kaznivega dejanja izsiljevanja (v primeru poslov z Marjanom Mikužem in županom Divače Matijo Potokarjem, ki naj bi ga izsiljeval za 20.000 evrov), kaznivega dejanja samovoljnosti (zaradi domnevnih poskusov izterjave 7.500 evrov dolga od direktorice lokalne televizije Vitel iz Dornberka Dolores Žigon Klaut) in kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje ter prometa z orožjem in razstrelivom.

Prijatelj je izsiljevanje zanikal tudi v teh primerih. Kazenski pregon pa je označil za policijski konstrukt, ki naj bi nastal zaradi kritik, ki jih je izrekel na račun ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal.

Prijatelj zamenjal odvetnika
Poslanca sicer po novem zagovarja Luka Gaberščik, saj je obtoženi junija prekinil sodelovanje z odvetnikoma Silvanom Jakinom in Dejanom Markovičem.

Poslanec Prijatelj na sodišču