Do tragičnega dogodka je prišlo v torek okoli 13. ure. Foto: Reuters
Do tragičnega dogodka je prišlo v torek okoli 13. ure. Foto: Reuters
Vojaki
Slovenski vojaki so na Kosovu že od leta 2000. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
KFOR
No kosovu je trenutno dobrih 380 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Foto: MMC RTV SLO
Smrt vojakinje na Kosovu
Simon Korez o smrti vojakinje

Kot so še sporočili z ministrstva za obrambo, prve okoliščine dogodka ne kažejo, da bi bil v nesreči udeležen še kdo drug. Prav tako pa pri tem niso bili ogroženi pripadniki in pripadnice 20. kontingenta Slovenske vojske. Po neuradnih podatkih je šlo za samomor.

Predstavnik za stike z javnostjo Slovenske vojske Simon Korez je v izjavi za medije povedal, da je bila pokojna v Slovenski vojski od pomladi lanskega leta. Svoje delo je, tako Korez, opravljala uspešno, na misiji pa je bila prvič. Po Korezovih besedah za zdaj ni informacij, da bi vojakinja, sicer visokošolsko izobražena, pred dogodkom iskala kakršno koli pomoč.

Uporabljena je bila osebna oborožitev
Kot je pojasnil Korez, se je nesrečni dogodek zgodil v okoliških objektih baze Villaggio Italia, uporabljena pa je bila osebna oborožitev - avtomatska puška. Dogodek se sicer ni zgodil med usposabljanjem in ni bil povezan z njim, so pa imeli vojaki orožje pri sebi zato, ker je bilo usposabljanje v načrtu.

O dogodku je vojake seznanil njihov poveljnik, kontingent pa trenutno nadaljuje izvajanje nalog skladno z zadolžitvami. O nesreči je obveščen tudi preiskovalni sodnik v Sloveniji, okoliščine dogodka pa zdaj preiskuje Obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo in komisija Slovenske vojske.

V Slovenski vojski in na ministrstvu smrt vojakinje obžalujejo in svojcem izrekajo sožalje. Ti so o dogodku že obveščeni.

Gre za prvo žrtev med pripadniki Slovenske vojske na misijah v tujini. Kot je še dejal Korez, v zadnjih petih letih v Slovenski vojski na delovnem mestu ni bilo nobenega samomora.

Sožalje vrhovnega poveljnika
Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Danilo Türk obžaluje današnjo smrt slovenske vojakinje na Kosovu in je njeni družini že izrekel sožalje. Predsednik prav tako v najkrajšem času pričakuje poročilo Slovenske vojske o preiskavi dogodka.

Sožalje svojcem je ob izgubi izrekel tudi premier Borut Pahor.

Ministrstvo za zunanje zadeve je izrazilo obžalovanje in sožalje ob smrti slovenske vojakinje na Kosovu, ki je hkrati prva smrt med pripadniki Slovenske vojske na misijah v tujini. Več pa zaradi še vedno nejasnih okoliščin dogodka na MZZ-ju za STA niso želeli povedati.

20. kontingent naloge prevzel 1. septembra
385 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske je na Kosovo odšlo 17. avgusta, in sicer na šestmesečno misijo. Naloge so prevzeli 1. septembra, njihov glavni cilj pa je zagotavljanje varnega okolja.

Skladno s 17. členom "Uredbe o plačah in drugih prejemkih pripadnikov Slovenske vojske pri izvajanju obveznosti, prevzetih v mednarodnih organizacijah oziroma z mednarodnimi pogodbami" bo plačilo in organizacijo prevoza umrle pripadnice iz druge države v kraj pogreba izvedel generalštab Slovenske vojske.


Z odhodom 20. kontingenta na Kosovo v mednarodni operaciji na Kosovu prvič sodelujejo tudi pogodbeni rezervisti. Tako kot redni vojaki tudi delujejo v okviru bojne skupine Sokol, kjer sodelujejo še madžarski in italijanski vojaki.

Na Kosovu že od januarja 2000
Slovenska vojska je svoje pripadnike prvič napotila na Kosovo januarja 2000. Do leta 2007 so slovenske enote delovale v sestavi sil drugih vojsk, februarja 2007 pa je Slovenska vojska prvič v svoji zgodovini na operacijo kriznega odzivanja napotila enoto velikosti bataljona. Takrat je bataljon prvič prevzel lastno območje odgovornosti in poveljeval pripadnikom tuje vojske, članice zveze Nato. Sočasno je Slovenska vojska na Kosovo napotila še strokovnjake za civilno-vojaško sodelovanje in izvedla več projektov v okviru pomoči tamkajšnjemu prebivalstvu, ki so bili na krajevni ravni odmevni.

Na Kosovu je trenutno po uradnih podatkih 10.653 vojakov iz držav članic Nata ter dodatnih 2.009 vojakov iz drugih partnerskih držav. Njihova struktura ter območja namestitev so dosegljiva na spletni strani Nata.


Naloge slovenskih vojakov na Kosovu vključujejo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem, izvajanje kontrole na komunikacijah in kontrolnih točkah, varovanje objektov posebnega pomena ter izvajanje projektov civilno-vojaškega sodelovanja.


Smrt vojakinje na Kosovu
Simon Korez o smrti vojakinje