Prizor pred začetkom predobravnavnega naroka. Foto: BoBo/Borut Živulović
Prizor pred začetkom predobravnavnega naroka. Foto: BoBo/Borut Živulović
Začelo se je sojenje Stefanu Cakiću

Stefan Cakić, ki ga obtožnica bremeni, da je 18. junija lani v jutranjih urah vzel življenje igralcu Gašperju Tiču v njegovem stanovanju v Ljubljani, je tokrat povedal, da se slabo počuti, ker je imel ponoči zobobol. Zato se ni posebej zagovarjal, ampak je prebral pisni zagovor, ki ga je podal že v preiskavi.

Med drugim je povedal, da je tisto noč popival in užival kokain. Ko je s prijatelji prišel v drug lokal, je tam zagledal Tiča s prijatelji. Z njim se je zapletel v pogovor, saj sta se poznala že od prej. Odhoda iz lokala se ne spominja, glede poznejših dogodkov pa ima v glavi samo določene slike.

Kot je dejal, se je v stanovanju zbudil z občutki spolnega nadlegovanja in spolne zlorabe. Občutil je bolečino in pa to, da mu je bilo odvzeto dostojanstvo. Želel je umreti. Nato nova slika v glavi. Videl je Tiča z nožem v roki in stolom, kako ga je dvignil nad njim. In nato spet nova slika. Gašper Tič leži na tleh, veliko krvi, nato on pod tušem krvav. Pri tem je, kot je dejal, imel občutek umazanosti in pa tega, da se je zgodilo nekaj slabega. Zadnjega kar se spomni, je, da je šel iz stanovanja in mimoidočemu rekel, naj pokliče policijo.

Povedal je, da ni homoseksualno usmerjen in da ni nikoli imel spolnega odnosa z moškim. Leta 2015 je šel v Francijo v Tujsko legijo, o čemer ne želi govoriti, po prihodu domov pa se je zelo spremenil, je dejal.

Na predobravnavnem naroku 17. januarja 22-letni Cakić krivde, kot jo opisuje obtožnica, ni priznal. Priznal je, da je Tič umrl za posledicami vbodov, ki mu jih je zadal, a dodal, da mu smrti ni želel, kot naj bi mu to očitala obtožnica.
Sojenje odprto za javnost
Naj sojenje poteka za zaprtimi vrati, sta predlagala tako tožilka Tamara Gregorčič kot zagovornik Gorazd Fišer. Prva se je sklicevala na varovanje družinskega in zasebnega življenja Gašperja Tiča in njegovih mladoletnih otrok, Fišer pa na varovanje zasebnega življenja obtoženega Stefana Cakića. Sodnik Ciril Keršmanc je predloga zavrnil in sojenje ohranil odprto za javnost.

Tožilka Cakiću očita kaznivo dejanje uboja. V obtožnici piše, da je Cakić 18. junija letos vzel življenje igralcu Gašperju Tiču v njegovem stanovanju v Ljubljani v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi kombinacije zaužitega alkohola in kokaina ter osebnostne motnje.

Začelo se je sojenje Stefanu Cakiću