Policija je bila o zastrupitvah obveščena 23. decembra. Foto: MMC RTV SLO
Policija je bila o zastrupitvah obveščena 23. decembra. Foto: MMC RTV SLO

S Policijske uprave Koper so sporočili, da so ugotovili, da je za zastrupitev kriv 58-letni podjetnik, ki je v zadnjem mesecu z delovnim strojem odkopal zemljo ob stanovanjskem bloku z namenom postavitve drenažne cevi, pri čemer je poškodoval električni vod. Na to ga je opozoril stanovalec, a je podjetnik delo kljub temu nadaljeval.

Izkop je zakril z zemljo, v kateri sta bila tudi stiropor in lepenka. Kot sporoča policija, se je električni vod zaradi poškodbe začel močno segrevati, zato je prišlo do tlenja stiropora in lepenke, ob tem pa se je sproščal plin CO. Plin je zaradi bližine drenažne cevi začel uhajati vanjo in se tako širil po celi dolžini cevi ob stanovanjskem bloku in nato skozi dotrajano steno v stanovanji, ki mejita na steno ob drenažni cevi. Deževje je situacijo še poslabšalo, saj se zaradi blata plin ni mogel sproščati skozi nasuto zemljo in se je njegova količina še povečala.

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti je bila zoper 58-letnega osumljenca podana kazenska ovadba. Za tovrstno kaznivo dejanje, ki je bilo storjeno iz malomarnosti, je zagrožena denarna kazen ali kazen zapora do enega leta, če nastanejo hude telesne poškodbe, pa z zaporom do petih let. Trije ljudje, katerih življenje je bilo zaradi zastrupitve v resni nevarnosti, so bili odpeljani v Klinični center Ljubljana, en človek pa v bolnišnico Izola.

Koprski podjetnik zakrivil zastrupitev z ogljikovim monoksidom
Koprski podjetnik zakrivil zastrupitev z ogljikovim monoksidom