Aleš Žajdela je mesto predsednika uprave Abanke zasedal od septembra 2005. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Žajdela je mesto predsednika uprave Abanke zasedal od septembra 2005. Foto: MMC RTV SLO
Nesreča usodna za prvega moža Abanke

Na policiji pravijo, da se je nesreča zgodila, ko je 36-letni voznik tovornega vozila iz Kamnika pri zavijanju v desno zaprl pot kolesarju in ga povozil. Policisti zaradi varovanja osebnih podatkov identitete umrlega sicer niso želeli razkriti. Poškodbe so bile tako hude, da je Žajdela na kraju nesreče umrl.

Žajdela je bil na položaju predsednika uprave Abanke od septembra 2005. Svojo poklicno pot je začel leta 1987 v Banki Slovenije kot pripravnik in pozneje devizni inšpektor. Po opravljenem pravosodnem izpitu je bil od 1990 do 1992 samostojni devizni inšpektor, pozneje pa član strokovnega sveta agencije za trg vrednostnih papirjev.

Septembra 1998 je postal član uprave Krekove banke, januarja 1999 - tega leta je tudi magistriral na področju bančnega prava na ljubljanski pravni fakulteti - pa njen predsednik, zadolžen za poslovanje z velikimi komitenti, za sektor investicijskega bančništva in vrednostnih papirjev, za upravljanje z riziki, za pravne zadeve in službo notranje revizije.

Od julija 2002 do aprila 2005 je bil Žajdela predsednik uprave Raiffeisen Krekove banke, zadolžen za področja kontrolinga, stikov z javnostmi, notranjo revizijo, pravne zadeve in davke, upravljanje s tveganji in globalne finance. To mesto je zapustil zaradi razhajanj v pogledih na upravljanje banke in nato, kot omenjeno, zasedel položaj prvega moža Abanke.

Eden izmed njegovih ožjih sodelavcev je za MMC dejal, da je bil Žajdela zelo cenjen in priljubljen predsednik uprave. Spominjal se ga bo kot zelo delavnega človeka in dobrega taktika, pa tudi kot zglednega očeta dveh otrok.

Nesreča usodna za prvega moža Abanke