Vetrna energija po mnenju Evropske komisije igra pomembno vlogo pri povečanju pridobivanja energije iz obnovljivih virov. Foto: Reuters
Vetrna energija po mnenju Evropske komisije igra pomembno vlogo pri povečanju pridobivanja energije iz obnovljivih virov. Foto: Reuters

"Vetrna industrija je evropska zgodba o uspehu in mora to tudi ostati," je ob predstavitvi načrta povedala evropska komisarka za energetiko Kadri Simson in poudarila, da se evropska vetrna industrija trenutno spopada s številnimi izzivi, med katerimi so motnje v dobavnih verigah, višji stroški sestavnih delov, naraščajoče obrestne mere in počasni postopki pridobivanja dovoljenj. Poleg tega je pritisk mednarodne konkurence vse večji.

Danes predstavljeni akcijski načrt tako vključuje ukrepe za pospešitev umeščanja v prostor z bolj predvidljivim in hitrejšim pridobivanjem dovoljenj. Komisija je ob tem pripravila pobudo Accele-RES, s katero želi pospešiti izvajanje prenovljenih pravil na področju energije iz obnovljivih virov. Pobuda se osredotoča na digitalizacijo postopkov izdajanja dovoljenj in tehnično pomoč državam članicam.

Bruselj želi spodbuditi tudi naložbe in financiranje proizvodnje vetrne energije, tako bo olajšal dostop do evropskih sredstev, predvsem prek sklada za inovacije. Komisija obenem članice poziva, naj izkoristijo fleksibilnost v okviru začasnega okvira državnih pomoči za podporo proizvodnji vetrne energije.

Drugi ukrepi vključujejo še zagotavljanje zadostnega števila ustrezno usposobljenih ljudi ter pravičnega in konkurenčnega mednarodnega okolja.

Kot so poudarili na komisiji, je pospešitev umeščanja vetrnih elektrarn ključna za dosego nedavno potrjenih ciljev na področju pridobivanja energije iz obnovljivih virov. Direktiva predvideva povečanje deleža energije iz obnovljivih virov v EU-ju na 42,5 odstotka do leta 2030. Države članice pa si morajo prizadevati, da bi dosegle cilj 45 odstotkov.

"Da bi dosegli cilj 42,5 odstotka, bo treba močno povečati zmogljivosti za pridobivanje energije iz obnovljivih virov. Bistveno bo moral prispevati tudi sektor vetrne energije, vendar pa bo to možno samo, če bo v močnem položaju," je povedala komisarka Simson.