Cipras se je za obisk v Berlinu odločil šele dva meseca po prevzemu premierskega položaja in več tednov po obiskih v Parizu in Rimu, s čimer je pokazal, da bolj kot na razumevanje Nemčije računa na solidarnost drugih evropskih držav. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Cipras se je za obisk v Berlinu odločil šele dva meseca po prevzemu premierskega položaja in več tednov po obiskih v Parizu in Rimu, s čimer je pokazal, da bolj kot na razumevanje Nemčije računa na solidarnost drugih evropskih držav. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Merkel in Cipras
Grški premier je tudi v Berlinu obljubil "obsežne strukturne reforme". Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Cipras z Merklovo iz oči v oči

"Želimo, da ima Grčija močno gospodarstvo, želimo, da ima Grčija gospodarsko rast, predvsem pa želimo, da Grčija zniža brezposelnost," je bila jasna nemška kanclerka Angela Merkel na novinarski konferenci. Dodala je, da so pogovori z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom pokazali "željo po sodelovanju", čeprav med državama še vedno ostajajo razlike.

Nemčija ne odloča o tem, ali so reforme ustrezne
Kljub temu pa je bila jasna, da bodo o novem predlogu grških reform odločali finančni ministri držav v evroobmočju, ne le Berlin. "Že v Bruslju sem jasno povedala, da so ključni ekonomski kazalniki Grčije ustrezni: Kakšne reforme bo izvajala, se bo grška vlada dogovorila s tremi institucijami. Še enkrat jasno poudarjam, da Nemčija ne odloča o tem, ali so reforme ustrezne."

Cipras je v Berlinu ponovil obljube o konkretnih reformnih korakih in Nemce znova spomnil na gorje, ki so ga v državi povzročili varčevalni ukrepi. "Grki niso lenuhi, Nemci pa niso krivi za zlo in slabe razmere v Grčiji. Zelo si moramo prizadevati, da bi premostili te grozne stereotipe," je dejal Cipras, ki se je zavzel za boljše razumevanje in ponudil novo obliko sodelovanja. "Da bi premagali obstoječe težave, ni druge poti kot dialog," je bil jasen. Ob tem je obsodil prikazovanje Merklove kot nacistke v Grčiji in poudaril, da današnja demokratična Nemčija nima nič s tretjim rajhom.

Merkel: Evropa mora premagati stereotipe
Glede grške zahteve po vojni odškodnini za škodo, ki jo je nacistična Nemčija povzročila med drugo svetovno vojno, je Cipras dejal, da ne gre za gmotno, temveč moralno vprašanje. Tudi Merklova je dejala, da mora Evropa premagati stereotipe o dobrih in slabih članicah evroobmočja, da bi zagotovila prihodnost denarne unije.

Cipras se je za obisk v Berlinu odločil šele dva meseca po prevzemu premierskega položaja in več tednov po obiskih v Parizu in Rimu, s čimer je pokazal, da bolj kot na razumevanje Nemčije računa na solidarnost drugih evropskih držav. To so ključni tedni za Grčijo, ki ji grozi bankrot, če ne bo dosegla dogovora z mednarodnimi posojilodajalci. Merklovova, francoski predsednik Francois Hollande, predsedniki Evropskega sveta, Evropske komisije in Evropske centralne banke ter šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem so Ciprasu pretekli teden v Bruslju sporočili, da mora čim prej - še ta mesec - predstaviti celovit seznam podrobnih reform, če želi denar. Osnova ostaja dogovor o štirimesečnem podaljšanju programa finančne pomoči Grčiji, ki ga je evroskupina dosegla 20. februarja.

"Prej kot bodo znane reforme in hitreje kot bodo posredovane informacije, prej bo sproščen denar," je dejal Hollande, medtem je Merklova opozorila, da so razočarani, ker po mesecu dni še vedno nimajo v rokah celovitega seznama reform.

Cipras z Merklovo iz oči v oči