Cipras je pozval Grke, naj se ne uklonijo zahtevam posojilodajalcev. Foto: EPA
Cipras je pozval Grke, naj se ne uklonijo zahtevam posojilodajalcev. Foto: EPA

To ni protest. To je praznovanje zmage nad strahom in izsiljevanjem.

Aleksis Cipras
false
Podporniki dogovora s posojilodajalci ocenjujejo, da je to edini način za boljšo prihodnost Grčije. Foto: EPA
V pričakovanju grškega referenduma

Ipsosova raziskava, objavljena v petek, je pokazala, da namerava 44 odstotkov Grkov glasovati za sprejetje zahtevnih pogojev posojilodajalcev, medtem ko jih bo 43 glasovalo proti. Približno 12 odstotkov volivcev je še neopredeljenih. Podobno so pokazale še tri druge v petek objavljene javnomnenjske raziskave, medtem ko je ena pokazala, da bodo Grki večinsko zavrnili ostre pogoje nadaljevanja pomoči.

Danes velja v Grčiji volilni molk, v petek pa se je na grške ulice še zadnjič pred nedeljskim glasovanjem zgrnilo na desettisoče Grkov, ki so se udeleževali shodov v podporo nedeljskemu referendumui ali proti njemu. Premier Aleksis Cipras je znova pozval rojake, naj v nedeljo glasujejo proti. Na shodu na trgu Sintagma je dejal, da njegovi nasprotniki, ki pravijo, da bo nedeljski "ne" ogrozil grško članstvo v območju z evrom, blefirajo. Če bo v nedeljo večina volivcev glasovala za sprejetje zahtev mednarodnih upnikov, se bo Ciprasov stolček močno zamajal, kar bi bil lahko začetek novega obdobja politične nestabilnosti grške države.

"V nedeljo se ne bomo odločali le o tem, ali bomo ostali v Evropi, ampak, ali bomo v Evropi živeli dostojanstveno," je dejal več kot 50.000 zbranim podpornikom. Policija je sicer ocenila, da je bilo zbranih okoli 25.000 ljudi. "Bojevati se moramo ne le za Grčijo, temveč za vse tiste v Evropi, ki imajo drugačno mnenje," je dejal eden od Ciprasovih podpornikov 65-letni upokojenec Irini Stavridu.

"Raje glasujem za, imam še nekaj let varčevalne ukrepe in omogočim svojim otrokom boljšo prihodnost," pa je dejala nezaposlena 45-letna ekonomistka Marina Peppa. "Ne bo lahko, toda če zmaga "ne", potem nas čaka harmagedon, totalna revščina."

Shodi so potekali tudi drugod po Grčiji, v skupno desetih mestih, pa tudi v drugih evropskih mestih, med drugim v Bruslju, Berlinu, Varšavi in Rimu.

"Če bodo Grki rekli ne, se bo grški (pogajalski) položaj močno poslabšal," je v odzivu na Ciprasov argument, da se bo Grčija v primeru zavrnitve na referendumu lažje pogajala za boljše pogoje, dejal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

To ni protest. To je praznovanje zmage nad strahom in izsiljevanjem.

Aleksis Cipras
V pričakovanju grškega referenduma