Draghi je nalil čistega vina. Foto: EPA
Draghi je nalil čistega vina. Foto: EPA
ECB
ECB bo novembra začel pregledovati banke v območju skupne evropske valute. Foto: EPA

Nekatere banke bodo morale pač pasti, če se bo želela dokazati verodostojnost priprav Evropske centralne banke na prevzem polnih nadzornih pristojnosti v okviru enotnega bančnega nadzora, je v pogovoru za ameriško televizijo dejal predsednik osrednje finančne institucije v evrskem območju.

Draghi zagotavlja, da je pregled sistemskih bank v območju evra verodostojen, saj je njegov končni cilj ponovna vzpostavitev zaupanja zasebnega sektorja v zdravje bank in kakovost njihovih bilanc. "Končni cilj je, da bo zasebni sektor svoj denar vlagal v bančno industrijo," zatrjuje.

Njegove besede so potrditev nedavnih izjav člana izvršilnega odbora ECB-ja Jörga Asmussena, da ima evrsko območje tretjo in zadnjo možnost za vnovično vzpostavitev zaupanja. Asmussen je dejal, da zadnji dve izvedbi stresnih testov s strani Evropske bančne agencije (Eba) v tem smislu niso bili uspešni.

Prvi mož ECB-ja tudi pričakuje, da bodo vlade evrskih držav pripravljene zapolniti kapitalske luknje, ki so se razkrile v stresnih testih.

Zasebni denar za dokapitalizacije
Draghi sicer pričakuje nekatere težave glede na to, da bi imele lahko španske, italijanske in portugalske banke po navedbah Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v prihodnjih dveh letih zaradi posojil podjetjem 250 milijard evrov izgub, kar predstavlja tretjino kapitala vseh bank v omenjenih državah.

"Ni dvoma, da bodo nastali zastoji," je dejal in ob tem dodal, da bo treba dokapitalizacije izvesti predvsem z zasebnim denarjem.

Čeprav gre za začetek nečesa novega, pa ne začenjamo iz nič, saj so bile zbrane že nekatere pomembne vsote zasebnega kapitala, pravi Draghi in pojasnjuje, da so bančni nadzorniki v nekaterih evrskih državah zelo aktivni in od bank zahtevajo oblikovanje večjega obsega rezervacij ter jih pozivajo k nadaljevanju dokapitalizacijskih postopkov.

ECB bo novembra začel pregledovati banke v evrskem območju in ocena se bo enovito uporabljala v vseh pomembnih bankah, ki predstavljajo približno 85 odstotkov bančnega sistema v območju evra.

S tem se začenja izvajati celovita ocena pred prevzemom vloge nadzornika bank v evrskem območju novembra prihodnje leto. Gre za t. i. prvi steber bančne unije.