Milošević izreka kazni haaškega sodišča nikdar ni dočakal, saj je umrl v ječi leta 2006. Foto: EPA
Milošević izreka kazni haaškega sodišča nikdar ni dočakal, saj je umrl v ječi leta 2006. Foto: EPA

"Sankcije EU-ja proti Miloševiću in z njim povezanimi osebami so ukinjene, saj niso več aktualne ob zdajšnjih odnosih med EU-jem in Srbijo," je sporočil neimenovani diplomatski vir za Ria novosti.

Evropska komisija je konec septembra sporočila, da poteka "revizija zamrznitve premoženja pripadnikov nekdanjega režima pod vodstvom Slobodana Miloševića". Predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU-ja Maja Kocijančič je ob tem takrat dejala, da je bila "odločitev EU-ja o zamrznitvi sredstev sprejeta leta 2000, do zdaj pa glede revizije tega ukrepa ni bilo uradne ministrske odločitve".

Na seznamu tudi Mirjana Marković
Bruselj je premoženje Miloševića, njegove družine - med njimi žene Mirjane Marković in sina Marka - ter tesnih sodelavcev (med njimi nekdanjega srbskega predsednika Milana Milutinovića in nekdanjega obrambnega ministra Dragoljuba Ojdanića) zamrznil leta 2000.
Kot poročajo viri iz EU-ja, so sankcije zdaj ukinili, ker posamezniki na seznamu ne predstavljajo več nobene grožnje za EU. Ni pa jasno, kakšno premoženje, če sploh kakšno, imajo posamezniki na seznamu v državah EU-ja.

Nekdanji srbski predsednik je umrl v zaporu v Haagu leta 2006, ko je proti njemu še potekalo sojenje za genocid in vojne zločine na prostoru Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Kosova, zato za očitane zločine nikdar niso odločili, da je kriv. Star je bil 64 let.

Srbija je sicer letos sklenila uvodni krog pristopnih pogajanj k EU-ju, premier Aleksander Vučić pa je prepričan, da bo Srbija v štirih letih končala pristopna pogajanja, leta 2020 pa postala polnopravna članica Unije.