Foto:
Foto:
V Pragi večurni spektakel.

Potekajo številne kulturne prireditve, srečanja državnikov, ne manjka niti zanimivih pristopov ob zgodovinskem koraku, predvsem v novinkah.

Litva najsvetlejša?
Litovci bodo denimo nocoj ob 22.40 po lokalnem času prižgali vse luči v svojih domovih, svetilke pa bodo postavili tudi po cestah in ulicah, da bi država v EU vstopila kot najsvetlejša. Fotografijo osvetljene Litve bodo posneli s satelita, sicer pa se strokovnjaki bojijo, da se bo zabava zaradi preobremenjenosti omrežja končala z električnim mrkom.

V Estoniji milijon novoposajenih dreves
Estonija želi članstvo zaznamovati z dvema osrednjima dogodkoma. V ta namen so med 15. marcem in 1. majem posadili milijon dreves po državi ter pripravili nacionalno praznovanje s pesmijo in plesom. Obe ideji imata za Estonce velik zgodovinski in čustveni pomen, drevesa pa bodo posadili člani plesne zveze ter približno 10.000 prostovoljcev.

V Latviji največ prireditev 1. maja
Vstop Latvije v razširjeno Unijo bodo prebivalci 30. aprila praznovali s koncertom v prestolnici. Težišče praznovanja je postavljeno na 1. maj, ko bodo točno opoldne na grajskem trgu v prestolnici Rigi skupaj dvignili latvijsko in evropsko zastavo. V prestolnici bo vse popoldne potekala predstavitev drugih članic Unije skozi glasbo, kulinariko in igre.

Na Poljskem veriga sreče
Praznično je že ves dan na Poljskem. Okrog 400 otrok iz Poljske in Nemčije je sklenilo verigo sreče. Sklenili so jo na mostu čez Odro, ki povezuje poljske Slubice z nemškim Frankfurtom.

Madžarska s peščeno uro
V madžarski prestolnici Budimpešti bodo slovesno predali osem metrov visoko peščeno uro. Na istem kraju bo gledališka skupina predstavila deset pristopnic, obrežji Donave v središču Budimpešte pa bosta spremenjeni v promenadi, na katerih bodo potekale različne prireditve.

Zvočno-glasbeni spektakel v Pragi
Češki premier Vladimir Špidla se bo zadnji aprilski večer udeležil slavnostnega koncerta v narodnem gledališču v Pragi, katerega pokrovitelj je on sam. Med drugim si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi večurni svetlobni in zvočni spektakel, v češki prestolnici pa bo potekal dan Evrope s predstavitvijo vseh držav članic EU-ja.

Slovesnosti na Slovaškem
Na Slovaškem načrtujejo državno praznovanje in sprejem v narodnem gledališču, širši javnosti pa bodo širitev približali s številnimi priložnostnimi plakati, televizijskim prenosom dogajanja v Bratislavi in Bruslju ter drugimi kulturnimi dogodki.

Sovpadanje Ciprske Nikozije z vstopom
Na Cipru pa vsakoletni festival komorne glasbe v Nikoziji sovpada ravno z datumom širitve EU-ja. Zato bodo številni izvajalci klasične glasbe z vsega sveta tokratno srečanje namenili praznovanju vstopa Cipra v Unijo. Tema festivala je Duh Evrope od srednjega veka do danes.

Svetlobni šov tudi na Malti
Najpomembnejši in najobsežnejši del praznovanja na Malti vlada pripravlja na predvečer širitve, ko bosta v pristanišču prestolnice svetlobna predstava in ognjemet. Dogodek bo opolnoči po srednjeevropskem času v živo prenašal EBU. Poleg tega bodo na štirih ločenih lokacijah v bližini pristanišča nastopali največji malteški umetniki.

Dunajska "Dobrodošla, Evropa"
Razna praznovanja pa ne bodo potekala le v novih članicah, ampak tudi v starih. V avstrijski prestolnici Dunaj bo med 30. aprilom in 2. majem potekala prireditev Dobrodošla, Evropa. Tudi v Veliki Britaniji so prvi dogodek, namenjen novinkam, že pripravili, in sicer 24. aprila, ko so se nove članice predstavljale Britancem.

V portugalski Lizboni bo med 27. aprilom in 2. majem potekala prireditev z naslovom Praznovanje širitve. Na njej se države - tudi Slovenija - predstavljajo s stojnicami s kulinarično in glasbeno ponudbo. Podobna prireditev bo med 5. in 8. majem potekala tudi v Portu.

V Grčiji regatna tekma
Omeniti velja še Grčijo, kjer bo Dan Evrope 2004 dolg kar tri dni, in sicer od 30. aprila do 2. maja, ko se bodo v organizaciji Evropske komisije predstavile vse članice EU-ja in se pomerile v regati 25 čolnov. Nič manj praznično ne bo na Danskem, Finskem in Švedskem. Glavnino dogajanja bodo obiskovalci videli med 1. in 9. majem.