Voteman je bil v svoji mladosti čisto povprečen državljan, ki je svoje dneve zabijal z ležanjem na kavču gledajoč prazne vsebine na televiziji. Foto: Youtube
Voteman je bil v svoji mladosti čisto povprečen državljan, ki je svoje dneve zabijal z ležanjem na kavču gledajoč prazne vsebine na televiziji. Foto: Youtube

"Ko so evropske parlamentarne volitve, je le en človek, ki ga morate poklicati?" trdi glas v risanki, ki naj bi privabil danske volivce na evropske volitve 25. maja.

Kader se od dveh zdolgočasenih moških v gostilni, ki si ogledujeta brošuro z evropskimi volitvami, preseli v sobo, pravzaprav v moški brlog mišičastega lovca na glave, in to ravno v trenutku, ko ga na postelji "obdeluje" kar pet prijateljic noči.

Zazvoni telefon. "Voteman, potrebujemo te," pravi glas na drugi strani slušalke. "Prihajam," odgovori. Voteman (ang., dobesedni prevod 'volivec') je nekakšen Superman ali Spiderman z viškom testosterona, zato je v primerjavi z omenjenima akcijskima junakoma veliko bolj primaren, robusten, odpadniški.

Po pogovoru mišičnjak z redko posejanimi zobmi in pristriženimi lasmi srdito zajaha svoja delfina, ki se bliskovito poženeta in Votemana odpeljeta novi nalogi naproti - reševanju pasivnih volivcev.

A ni bilo vedno tako. Voteman je bil v mladosti čisto povprečen državljan, ki je dneve zabijal z ležanjem na kavču, gledajoč prazne vsebine na televiziji, v smislu Brucea Springsteena '57 Channels (And Nothin' on)' (57 televizijskih programov, a nič pametnega). Nato nekega dne opazi napoved za evropske volitve, "s tem pa je spoznal bridko resnico, da nima vpliva na podnebne spremembe, kmetijske subvencije, strupene kemikalije v otroških igračah in dovoljeno količino cimeta v piškotu, ki ga je. Pretresen nad spoznanjem se je določil, da bo svoje življenje posvetil temu, da bodo vsi volili," še pravi moški glas v napovedniku in doda, da se ne poskušajte skriti ali pobegniti, saj vas bo Voteman našel in vas prisilil, da boste volili.

Omenjeno risanko je danski parlament objavil na videoportalu Youtube. Predsednik parlamenta Mogens lykketoft je pojasnil, da so hoteli z risanko na volitve pritegniti predvsem mlajše volivce. A risanka je izzvala številna zgražanja, da je "seksistična in izredno nasilna".

Danska je imela leta 2009 peto najvišjo udeležbo na evropskih volitvah.

Vsebina ni priporočljiva za mlajše od 12 let. Posnetek je v angleškem jeziku.