Italija, ena šestih ustanovnih članic Unije, bo Svetu EU-ja predsedovala dvanajstič. Nazadnje je bila za krmilom Unije leta 2003. Foto: EPA
Italija, ena šestih ustanovnih članic Unije, bo Svetu EU-ja predsedovala dvanajstič. Nazadnje je bila za krmilom Unije leta 2003. Foto: EPA

Italija bo predsedovala v kompleksnem obdobju institucionalne tranzicije. Danes namreč začne delati nov Evropski parlament, oktobra se izteče mandat Evropski komisiji, decembra pa predsedniku Evropskega sveta in visoki zunanjepolitični predstavnici.

V času institucionalne tranzicije želi italijansko predsedstvo začeti institucionalna posvetovanja, ne izključujejo pa niti razprave o spremembi pogodbe EU-ja.

Rast, zaposlovanje, konkurenčnost
Načrt italijanskega predsedovanja temelji na novih prednostnih nalogah, ki jih je v petek potrdil vrh EU-ja, in sicer rast, zaposlovanje in konkurenčnost, zaščita državljanov, energetska unija, unija svobode, pravice in varnosti ter krepitev vloge Unije v svetu.

Na prvo mesto Italija postavlja rast, ki jo želi spodbuditi tudi s povečanjem prožnosti pri uveljavljanju proračunskih pravil v zameno za strukturne reforme. Priložnost za to bo ob pregledu izvajanja novih proračunskih pravil, ki se načrtuje konec leta.

Italija tudi o migracijah
V ospredju bodo tudi migracije. Italija je zaradi svoje zemljepisne lege poleg Malte pod največjim migracijskim pritiskom, po lanski tragediji pri Lampedusi pa že ves čas poziva k ukrepanju in članicam očita pomanjkanje solidarnosti.