Luksemburg gosti okoli 140 podružnic bank in zavarovalnic iz več kot 20 držav. Foto: EPA
Luksemburg gosti okoli 140 podružnic bank in zavarovalnic iz več kot 20 držav. Foto: EPA

Prav bančna industrija je zaslužna, da je druga najmanjša država evrskega območja najbogatejša po BDP-ju na prebivalca.

Luksemburški zunanji minister Jean Asselborn je že obtožil Nemčijo, da si prizadeva za prevlado v evrskem območju, potem ko je Cipru narekovala, kakšen poslovni model naj izbere.

Luksemburg je v sredo skupaj z Malto zavrnil primerjave svojega gospodarstva s ciprskim, ki je bil zaradi odvisnosti od bančnega sektorja in izpostavljenosti grški dolžniški krizi prisiljen zaprositi za finančno injekcijo deset milijard evrov.

Vodilni politiki v Nemčiji in Bruslju ter vodja evroskupine so ta teden dejali, da morajo take države skrčiti svoj bančni sektor.

A Luksemburg zavrača primerjavo s Ciprom in ob tem poudarja pomembnost urejenih javnih financ. "Luksemburg je zaskrbljen zaradi nedavnih izjav od začetka krize na Cipru," je vlada zapisala v izjavi za javnost.

"Sorazmernost finančnega sektorja ne more biti določena s povezovanjem obsega finančnega sektorja in bruto domačega proizvoda," so še zapisali.

Luksemburg gosti okoli 140 podružnic bank in zavarovalnic iz več kot 20 držav.

Država, ki gosti kar nekaj institucij Evropske unije, je dejala, da je načelo enotnega evropskega trga bistvenega pomena, vključno s finančnimi storitvami, zato zavrača nadzor nad kapitalom bank, ki so ga na Cipru uvedli, da bi preprečili naval imetnikov računov na banke.