Mesić je hrvaškim novinarjem dejal, da je treba poiskati izhodno strategijo za slovensko blokado na način, da nihče ne bo prizadet. Foto: EPA
Mesić je hrvaškim novinarjem dejal, da je treba poiskati izhodno strategijo za slovensko blokado na način, da nihče ne bo prizadet. Foto: EPA
Jadranka Kosor
Kosorjeva je optimistična. Foto: EPA
Borut Pahor in Jadranka Kosor
Pahor in Kosorjeva sta se prvič srečala v petek. Foto: EPA

Kot je dejal na otoku Šolta, kjer so ga razglasili za častnega občana, je glavni razlog za to dejstvo, da sta se obe strani vkopali v lastne argumente. Mesić je tudi ponovil, da bo predlagal oceno ustavnosti, "kriznega davka" na plače, ki ga je sabor sprejel prejšnji teden. Poudaril je, da omenja tiste, ki so bili tudi do zdaj obremenjeni, ne pa tudi tistih "mojstrov, ki so pokradli tovarne in nepremičnine, uničili podjetja in si ustvarili ogromna cesarstva".

Mesić je hrvaško-slovenski spora primerjal z začasnim urejanjem spora o Prevlaki med Hrvaško in Črno goro, Sloveniji pa zameri, ker je postavila ovire Hrvaški pri njenem vključevanju v EU, čeprav Hrvaška ni delala težav Sloveniji, ko je ona vstopala v EU. Ob tem je dejal, da je treba poiskati izhodno strategijo za slovensko blokado na način, da nihče ne bo prizadet, zaključil pa, da ni potrebe po spreminjanju mej.

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je sicer danes dejala, da v kratkem pričakuje umik slovenske blokade hrvaških pristopnih pogajanj z EU-jem. Kosorjeva na današnji seji vlade ni skrivala optimizma, sicer pa ni razkrila podrobnosti petkovih pogovorov s slovenskim kolegom Borutom Pahorjem. "Verjamem, da do takrat ne bo minilo veliko časa," je dejala Kosorjeva, glede podrobnosti petkovih pogovorov pa je dejala, da o njih ne bo govorila, ker bo držala obljubo, ki jo je dala Pahorju na prvih pogovorih na Trakošćanu. Napovedala je tudi, da se bosta strani do konca avgusta dogovorili za novo srečanje, na katerem pa pričakuje bistvene premike.

Ob tem je poudarila, da je Hrvaška do zdaj opravila 80 odstotkov dela na poti v EU in izpolnila več kot 60 meril za odpiranje in zapiranje pogajalskih poglavij.

Predtem je veliko prahu dvignilo pisanje hrvaškega Nacionala. "Hrvaška bo kmalu umaknila sporne dokumente, ki jih je predložila v pristopnih pogajanjih za članstvo v EU-ju in ki po mnenju Slovenije prejudicirajo rešitev mejnega spora," piše hrvaški Nacional.

Po scenariju zagrebškega tednika bo Slovenija po umiku hrvaških spornih dokumentov sprostila blokado hrvaških pogajanj z EU-jem.

Slovensko ministrstvo za zunanje je v odzivu dejalo, da medijskih špekulacij ne morejo komentirati.

"Gre za kompromisno rešitev, saj je Hrvaška odstopila od stališča, da lahko le Evropska unija določi, kateri dokumenti prejudicirajo mejo, in bo večinoma sprejela slovenske ocene, kateri dokumenti so sporni," piše Nacional.

Med diplomatskimi viri v Zagrebu ostaja prepričanje, da je umik spornih dokumentov posledica pritiska ZDA na slovensko diplomacijo ter nedavnega sestanka hrvaške predsednice vlade Jadranke Kosor in slovenskega premierja Boruta Pahorja, ki je dejal, da "obstaja možnost, da še v letošnjem letu rešimo vprašanje, ki ta hip obremenjuje obe državi, to je vstop Hrvaške v EU in nadaljevanje pogajanj ter rešitev meje med državama".

Kot še piše Nacional, so dogodki "posledica podobe Jadranke Kosor, ki jo slovenskimi politiki doživljajo kot neizkušeno v zunanjepolitičnih pogajanjih. Na drugi strani je imel premier Sanader več izkušenj, zato so bili pogovori z njim težji."