Alenka Bratušek evropskih poslancev ni prepričala. Foto: EPA
Alenka Bratušek evropskih poslancev ni prepričala. Foto: EPA
Alenka Bratušek
Bratuškova je v objavi na Facebooku zapisala, da se je pripravila na načelne odgovore, saj naj bi ji tako svetovali v bruseljskih krogih. Foto: Reuters

Recept za mojo diskreditacijo je bil spisan v Sloveniji, kar je od vsega skupaj najbolj grenko spoznanje.

Alenka Bratušek
Jean-Claude Juncker in Alenka Bratušek
Škarje in platno sta v rokah Junckerja in Bratuškove. Foto: MMC RTV SLO
Tanja Fajon
Bi lahko Tanja Fajon postala nova slovenska komisarka? Foto: BoBo
Zakaj je energetska unija pomembna?
Kdo bi lahko nadomestil Bratuškovo?
Odbora Bratuškovo zavrnila

Proti Alenki Bratušek kot komisarki za energetsko unijo in podpredsednici Evropske komisije je glasovalo 112 poslancev, 13 jih je bilo za, dva pa sta se glasovanja vzdržala. Na začetku glasovanja so poslanci liberalcev prosili za novo zaslišanje Bratuškove, a so to možnost poslanci zavrnili in takoj prešli na glasovanje.

Člani odborov so najprej odgovarjali na vprašanje, ali je kandidatka ustrezna za prevzem komisarskega položaja. Če je izid glasovanja o tem vprašanju negativen, potem o drugem vprašanju, ali je resor, ki ji je dodeljen, zanjo ustrezen, sploh ne glasujejo.

"Sklenili smo, da gospa Bratušek ni dovolj usposobljena za to, da postane članica komisarskega kolegija," je po glasovanju dejal predsedujoči odboru za okolje Giovanni La Via iz ljudske stranke. Po njegovih besedah je bila negativna ocena edina možnost, saj so bili odgovori Bratuškove na zaslišanju preveč ohlapni. Zdaj Italijan pričakuje, da bo prihodnji predsednik komisije Jean-Claude Juncker upošteval odločitev odborov.

Evropski poslanci so medtem potrdili kandidaturo Španca Miguela Ariasa Caneteja kot kandidata za komisarja za podnebno ukrepanje in energijo. Zanj je glasovalo 83 poslancev, 42 jih je bilo proti.

Vsi pravijo, da je na potezi slovenska vlada
Predsedujoči odboru za energijo Jerzy Buzek iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) je po glasovanju dejal, da pričakujejo nov predlog slovenske vlade. Izrazil je mnenje, da bi bilo dobro, če bi slovenska vlada vzpostavila stik z Junckerjem in se dogovorila o resorju, ob tem pa je dodal, da ne želi, da bi menjavali preveč resorjev. Po njegovem mnenju bi bila tako najboljša rešitev najti nekoga, ki lahko nadomesti Bratuškovo na enakem položaju, torej kot podpredsednico za energetsko unijo.

Da je na potezi tudi slovenska vlada, je dejal še evropski poslanec iz vrst evropskih socialistov Matthias Groote, ki pa je poudaril, da socialisti vztrajajo, da Slovenija predlaga žensko. O imenih ni želel ugibati, je pa dejal, da ima članica skupine evropskih socialistov Tanja Fajon podporo v svoji skupini. Ivo Vajgl, predstavnik liberalcev, je povedal, da se bodo v naslednjih dneh še mešale karte, Franc Bogovič je na Twitterju zapisal, da sta zdaj na potezi slovenski premier Miro Cerar in Juncker, ki morata najti kompetentnega komisarskega kandidata ali kandidatko.

Zdaj je vse v Junckerjevih rokah
RTV-jev dopisnik iz Bruslja Matjaž Trošt je povedal, da so dali pri Junckerju jasno vedeti, da čakajo na odločitev odborov. Ta odločitev je zdaj jasna, in sicer ni odločitev celotnega Evropskega parlamenta, a prepričljiva večina po Troštovem mnenju kaže, da bo moral Juncker Bratuškovo po vsej verjetnosti zamenjati. Trošt je dodal še, da so zdaj vse odločitve v rokah novega predsednika Komisije, ki je Bratuškovo sicer izbral, a si zagotovo želi, da bi se vsa ta komisarska saga čim prej končala in da bi Komisija začela delati.

Glede mogočih scenarijev je Trošt povedal, da se na bruseljskih hodnikih ugiba marsikaj in da se pojavljajo imena Tanje Fajon, Janeza Potočnika, Romane Jordan, celo Violete Bulc. Ob tem je dodal, da je skupina ALDE že dala vedeti, da ne bo spustila podpredsedniškega položaja, vprašanje pa je tudi, kaj bo Evropski parlament storil, če v komisiji ne bo devetih žensk, kot so zahtevali že od začetka.

Juncker za zdaj brez komentarja
Pri prihodnjem predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju negativne ocene slovenske kandidatke nocoj ne bodo komentirali, je povedala njegova tiskovna predstavnica Natasha Bertaud.

Ocene odborov, pristojnih za zaslišanje, bodo v prihodnjih dneh obravnavali še predsedniki vseh odborov, ki naj bi se sestali v četrtek, in predsedniki političnih skupin, ki naj bi se srečali prihodnji teden. Končne odločitve sprejmejo predsedniki političnih skupin.

Bratuškova: Moj nastop je bil usmerjen v načelne odgovore
Dopoldne so se pojavile navedbe, da naj bi Bratuškova odstopila od kandidature za podpredsednico Evropske komisije, odgovorne za energetsko unijo, a je te navedbe najprej zanikala tiskovna predstavnica Jean-Clauda Junckerja, nato pa še sama Bratuškova, ki je povedala, da ni odstopila in da so te govorice le izmišljotina in nadaljevanje pritiska.

Bratuškova se je na Facebooku oglasila prvič od ponedeljkovega zaslišanja v Evropskem parlamentu. Na govorice, da se je umaknila z mesta kandidatke za podpredsednico Evropske komisije še pred večernim glasovanjem, je zapisala: "Nisem odstopila, čeprav priznam, da vsega tega ni več lahko prenašati. Današnje govorice o mojem odstopu so izmišljotina in le nadaljevanje pritiska, ki se nad mojo kandidaturo izvaja že več kot mesec dni, posebej intenziven pa je v zadnjih dnevih. Žal so gonilna sila teh pritiskov moji sonarodnjaki in sonarodnjakinje, ki upajo, da bodo po mojem padcu sami prišli do kandidature. Moj nastop je bil res usmerjen v načelne odgovore. To je bila zavestna odločitev po mnogo posvetovanjih, tudi znotraj bruseljskih krogov. Če bi dajala bolj konkretne odgovore, pa bi me verjetno kritizirali zaradi njih. Šli so tako daleč, da so kritizirali moje petje pesmi italijanskega delavskega gibanja, napisane leta 1908, kar naj bi dokazovalo mojo naklonjenost komunizmu. Mojo 'protievropskost' pa s tem, da sem naredila vse, kar je v moji moči, da v Slovenijo ni prišla trojka. Tako nizko smo padli. Recept za mojo diskreditacijo je bil spisan v Sloveniji, kar je od vsega skupaj najbolj grenko spoznanje. Pa to zdaj ni preusmerjanje pozornosti ali zanikanje lastne odgovornosti, to je zgolj kruto dejstvo."

Tudi na vprašanje tujih novinarjev o možnosti kandidature evropske poslanke Tanje Fajon in na vprašanje o postopku v primeru zavrnitve ali umika Bratuškove je odgovorila, da ne bodo ugibali, dokler ne bo znan razplet v parlamentu.

Junckerjeva predstavnica: "Normalno je, da je nekaj drame"
Po mnogo nasprotujočih si, nepreverjenih in neuradnih informacijah so se ob 12.00 oglasili tudi iz pisarne Jean-Clauda Junckerja. Njegova predstavnica Natasha Bertaud je umik kandidature Alenke Bratušek "odločno zanikala". "Alenka Bratušek je komisarska kandidatka, o drugih scenarijih ne bomo ugibali, dokler ne bodo v Evropskem parlamentu podali ocene," je poudarila Bertaudova. Dodala je še: "Na potezi je parlament, normalno je, da je nekaj drame, to je demokracija, a Juncker je zelo potrpežljiv in posluša parlament."

Dopoldne se je na Twitterju razširila novica, da se je Alenka Bratušek umaknila z mesta kandidatke za podpredsednico Evropske komisije. To novico je sporočilo več evropskih poslancev, med drugim Bas Eickhout, Michel Reimon in Ulrike Lunacek. Zapisali so, da odbora Evropskega parlamenta za energijo in okolje, ki bi morala ob 18.00 odločati o njeni primernosti za podpredsednico Evropske komisije, odgovorne za energetsko unijo, sploh ne bosta glasovala.

A kmalu se je pojavila velika zmeda, saj se je oglasil Roman Jakič, tesni sodelavec Bratuškove, ki je bil z njo tudi na ponedeljkovem zaslišanju, in to novico zanikal ter jo označil za "medijski spin". Tudi Angelika Mlinar, avstrijska članica liberalcev (ALDE), je tvitnila, da bodo slovensko kandidatko zaslišali, kot je bilo predvideno.

Tri možnosti: Fajonova, Fajonova ali Potočnik
Kakšne pa so možnosti zdaj? European Voice je omenjal tri možnosti. Prva je ta, da Bratuškovo zamenja poslanka iz kvote socialistov Tanja Fajon, a ker Fajonova nima dovolj izkušenj za podpredsedniško mesto, bi postala komisarka za promet in prostor. Izpraznjeno "slovensko" mesto podpredsednika za energetsko unijo bi tako dobil Slovak Maroš Šefčovič, ki mu je bil do zdaj namenjen resor za promet.

Pri drugi možnosti bi komisarka znova postala Fajonova, a bi dobila komisarsko mesto za izobraževanje, kulturo, mladino in državljanstvo, za katero je bil do zdaj določen Madžar Tibor Navracsics. Pristojni odbor je za Navracsicsa namreč odločil, da zaradi obtožb o kršenju državljanskih pravic v vladi Viktorja Orbana ne more pokrivati področja državljanstva, lahko pa postane komisar za kakšno drugo področje. Če bi omenjeni resor dobila Fajonova, bi Navracsics postal komisar za promet, Šefčovič pa za energetsko unijo.

Tretja možnost pa je, da Bratuškovo zamenja dozdajšnji dvakratni slovenski komisar Janez Potočnik, ki je bil v tem mandatu komisar za okolje. V tem primeru bi Potočnik ohranil podpredsedniški položaj za energetsko unijo, Navracsics bi ostal komisar za kulturo, ki bi mu le odvzeli področje državljanstva in ga dali pod pristojnost grškega kandidata Dimitrisa Avramopoulosa.

Potočnik preveč "zelen" za vodjo energetske unije?
A možnost, da bi komisar (p)ostal Potočnik, je malo verjetna, ugotavlja časopis. "Potočnik je sicer edini mogoči človek iz Slovenije, ki ima dovolj znanja in izkušenj, da postane podpredsednik Komisije, a energetska podjetja in industrija bi bili zaradi njega nervozni. Potočnik je verjetno tudi za Junckerja preveč naklonjen zeleni politiki. Veliko njegovih zelo ambicioznih in velikopoteznih okoljskih predlogov je Komisija zavrnila ali omejila, zato Potočnik ne bi bil ravno primeren za ta resor," so zapisali.

Potočnikov predstavnik je izjavil, da je "Janez večkrat poudaril, da je pripravljen opraviti še tretji komisarski mandat". Oba, tako Fajonova kot Potočnik, naj bi za komisarsko mesto v Bruslju odkrito lobirala.

Časa ni več prav veliko
Kakor koli se bo izšlo, v vsakem primeru bodo po zavrnitvi Bratuškove potrebna nova parlamentarna zaslišanja, ki pa bi morala biti prihodnji teden, saj ne želijo premikati datuma, na katerega naj bi Evropski parlament na zasedanju v Strasbourgu potrdil novo komisijo. To naj bi se zgodilo 22. oktobra, Komisija pa naj bi začela delovati 1. novembra. A se v Bruslju, tako Matjaž Trošt, že pojavljajo celo ugibanja, da naj bi nova Komisija s polnimi pooblastili začela delati šele marca prihodnje leto.

Recept za mojo diskreditacijo je bil spisan v Sloveniji, kar je od vsega skupaj najbolj grenko spoznanje.

Alenka Bratušek
Zakaj je energetska unija pomembna?
Kdo bi lahko nadomestil Bratuškovo?
Odbora Bratuškovo zavrnila