Največja portugalska sindikata sta po 22 letih znova združila moči pri opozorilni 24-urni splošni stavki. Foto: Reuters
Največja portugalska sindikata sta po 22 letih znova združila moči pri opozorilni 24-urni splošni stavki. Foto: Reuters
Splošna stavka v Lizboni
Portugalska že dolgo velja za eno šibkejših držav evroobmočja. Foto: Reuters
Stavka na Portugalskem

Prva skupna stavka dveh največjih sindikatov na Portugalskem po 22 letih je med drugim ohromila promet in javni sektor, močno pa je okrnjeno tudi delo v številnih zasebnih podjetjih.

Močno ohromljen javni promet
Na Portugalskem so zaradi stavke odpovedani številni leti. Letalske oblasti so napovedale, da bo skupno odpovedanih okoli 500 letov. Opravljali naj bi le nujne lete, lete vojaških letal in povezave z otoki Madeira in Azori.

Odpovedanih je tudi več kot 75 odstotkov vlakov in okoli 60 odstotkov avtobusov. V Lizboni ne vozi podzemna železnica, prekinjen je tudi ladijski promet po reki Tejo. Kljub temu zjutraj niso poročali o večjih prometnih zamaških na vpadnicah v portugalsko prestolnico.

Tokratna stavka, ki jo organizirata sindikata UGT in največji sindikat CGPT, je ohromila tudi šolstvo in zdravstvo. Po navedbah sindikatov so zaprte številne šole, večina bolnišnic pa obravnava le nujne primere. Stavki nameravajo solidarnost z "dnevom razmisleka" izkazati tudi vojaki, ki sicer v skladu z zakonodajo ne smejo stavkati.

"PIGS" v resnih težavah
Poleg Grčije, Irske in Španije je Portugalska med najbolj zadolženimi državami v območju evra. Portugalski parlament je v začetku meseca sprejel proračun, ki za prihodnje leto predvideva številne varčevalne ukrepe Med drugim bodo za pet odstotkov zmanjšali odhodke za plače v javnem sektorju in vnovič dvignili davek na dodano vrednost, tokrat z 21 na 23 odstotkov. Dvignili bodo tudi davek na plače in zmanjšali socialne izdatke.

Premier trdi, da ne potrebujejo pomoči EU-ja
Z varčevalnimi ukrepi naj bi javnofinančni primanjkljaj, ki bo po napovedih letos dosegel 7,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), v letu 2011 zmanjšali na 4,6 odstotka BDP-ja, kar pa še vedno presega triodstotno stopnjo, ki jo dovoljuje pakt o stabilnosti in rasti. Portugalski premier Jose Socrates je zagotovil, da njegova država ne bo potrebovala finančne pomoči.

Stavka na Portugalskem