Med prvimi se bo predstavila švedska kandidatka Cecilia Malström. Foto: EPA
Med prvimi se bo predstavila švedska kandidatka Cecilia Malström. Foto: EPA
Vsi Junckerjevi kandidati. Foto: EPA
Zaslišani prvi kandidati za komisarje

Trije od njih že imajo komisarske izkušnje, Maltežan pa je novinec in evropski poslanci so že izrazili pomisleke glede njegovega resorja za okolje, pomorstvo in ribištvo kot tudi glede njegove politične preteklosti. Pomanjkljivo naj bi bilo tudi to, da v opisu nalog Velle, ki je sicer eden od sedmih komisarjev, kateri resorje naj bi jih kot podpredsednica za energetsko unijo usklajevala slovenska kandidatka Alenka Bratušek, ni omembe okoljskega akcijskega načrta.

Švedinja naj bi bila pristojna za trgovino, Hrvat za mednarodno sodelovanje in razvoj, Nemec pa za digitalno gospodarstvo in družbo. Da bi si zagotovila čim mirnejše zaslišanje, je Malmströmova napovedala, da sporni mehanizem za reševanje sporov med državo in investitorji ne bo del trgovinskega sporazuma EU in ZDA, kar so evropski socialisti takoj pozdravili, a je nato sporočila, da je šlo za napako.

Vseh 27 kandidatov se bo na ustnih izpitih zvrstilo do 7. oktobra.

Bistvena zavezanost Evropi
Ali bo ekipa tudi po tem ostala taka, kot jo je pred slabimi tremi tedni predstavil predsednik, Luksemburžan Jean-Claude Juncker, bo odvisno predvsem od nastopov kandidatov, pa tudi od zadnjih dogovorov med političnimi skupinami in institucijama.

Kot poroča iz Bruslja RTV-jeva dopisnica Erika Štular, bo parlament preverjal predvsem kompetentnost, zavezanost Evropi in neodvisnost kandidatov. Politične skupine so že nakazale, pri katerih bodo najostrejši, a poudarjajo, da se bodo odločili na podlagi nastopov.

Španec Canete, ki naj bi skrbel za energetiko in podnebje, je pod drobnogledom zaradi povezav z energetsko industrijo in seksističnih izjav. Sam je sicer prodal delnice naftnih podjetij, družina jih še ima. Kandidatu za izobraževalni resor Tiborju Navracsicsu očitajo soodgovornost za madžarsko zakonodajo, ki omejuje medijsko svobodo in neodvisnost sodstva.

Sporna tudi Bratuškova
Negodovanje nad tem, da bo lobist londonskega Cityja Jonathan Hill skrbel za finančni sektor, je le nekoliko ublažil prenos pristojnosti za razvpite bonuse bankirjev pod okrilje pravosodne komisarke. Tako Hill kot Francoz Pierre Moscovci, ki mu ni uspelo urediti domačih javnih financ, zdaj pa naj bi urejal evropske gospodarske in finančne zadeve, bosta deležna posebne pozornosti. Med sporne kandidate nekateri poslanci zaradi postopka imenovanja štejejo tudi podpredsednico za energetsko unijo Bratuškovo.

Razpoloženje v parlamentu bo odvisno tudi od strankarskih dogovorov in razmerij med institucijama. Socialisti so v petek - kot pravijo - od Junckerja dobili zagotovila, da bo svoj investicijski program financiral s svežim denarjem, in ne s prerazporejanjem, da bo novi komisar nadaljeval reformo finančnega sektorja in razmislil o tem, da zdravil vendarle ne bi v celoti prepustil zgolj komisarju za industrijo. Še vedno pa v SD-ju nasprotujejo temu, da bi podpredsedniki imeli možnost veta na zakonodajne predloge.

Zaslišani prvi kandidati za komisarje