Cameron meni, da bi bil izhod iz Unije napaka. Foto: Reuters
Cameron meni, da bi bil izhod iz Unije napaka. Foto: Reuters
Kako se bodo Britanci odločili na referendumu 23. junija? Foto: Reuters

Duncan Smith, ki vodi kampanjo za izhod Britancev iz EU-ja, je v pogovoru za BBC pod vprašaj postavil učinkovitost omejitve dostopa do britanskega sistema socialnih pravic za priseljence iz drugih držav članic, kar je del dogovora, ki si ga je z EU-jem izbojeval Cameron.

Minister meni, da bi prebežniki, ki prihajajo v EU, lahko na koncu končali v Veliki Britaniji brez pravega premisleka glede njihovih motivov. "Koncept odprtih meja nam ne omogoča, da bi preverjali in nadzirali ljudi, ki prihajajo," opozarja Duncan Smith. "Videli smo, kaj se je zgodilo v Parizu, kjer so celo večnost načrtovali napade, tako da - kdo si upa zagotoviti, da ne razmišljajo že o naslednji tarči!"

Na vprašanje, ali res meni, da članstvo v EU-ju Veliko Britanijo bolj izpostavlja napadom, podobnim pariškim, pa: "Mislim, da ob trenutnem statusu odprtih meja mnogi od nas menijo, da dejansko obstaja več možnosti za take napade in moramo zato glede tega nekaj ukreniti."

Ministrove izjave neposredno oporekajo Cameronovim, ki pravi, da je Velika Britanija znotraj EU-ja "varnejša in močnejša" in da bi odhod iz Unije pomenil "skok v temo". Ob tem je opozoril, da bi odhod iz EU-ja Veliki Britaniji dal "iluzijo neodvisnosti", ne pa tudi polnega nadzora.

Johnson za brexit
Premier je pozval tudi priljubljenega konservativnega župana Londona Borisa Johnsona, naj podpre obstanek Velike Britanije v EU-ju, saj bi to lahko povzročilo veliko spremembo v kampanji, ki se zavzema za izstop države iz unije. Johnson sicer sodi med enega od favoritov za naslednika Camerona na položaju premierja, ki se mu bo mandat iztekel leta 2020.

A Johnson, ki doslej svojega stališča še ni izrazil, je zdaj sporočil, da bo podprl stališče, da naj Velika Britanija odide iz EU-ja. "Zavzemal se bom za glasovanje za odhod," je dejal Johnson. S tem je zadal močan udarec Cameronu, ki se zavzema za ohranitev Velike Britanije znotraj EU.

Je pa iz njegovih izjav zaznati, da kampanje ne bo vodil. Dejal je, da se je Cameron izredno dobro odrezal na pogajanjih na vrhu EU-ja, da pa "ne more nihče realistično trditi, da gre za temeljno reformo EU ali odnosa Velike Britanije z EU".

"Ne sme biti zmešnjave glede čudes Evrope in počitnic v Evropi in fantasične hrane in prijateljstev ... s političnim projektom, ki v bistvu traja že desetletja," je dodal ter pozval k novemu odnosu z EU na podlagi trgovine in sodelovanja.

Škoti proti izstopu
Brexit zagovarja tudi vodja UKIP-a Nigel Farage, ki meni, da bi glas proti pomenil, da je Velika Britanija tista, ki vodi lastno usodo. Doslej se je za izstop iz Unije opredelilo šest ministrov Cameronove vlade, tudi njegov tesen sodelavec in prijatelj, pravosodni minister Michael Gove.

So pa odločno za obstanek v Uniji Škoti in v primeru Brexita celo grozijo z novim referendumom o škotski neodvisnosti. "Če bo Velika Britanija kljub nasprotovanju Škotske junija na referendumu glasovala za izhod iz EU-ja, potem se bo okrepil pritisk, naj Škotska ponovno organizira referendum o neodvisnosti," opozarja Nicola Sturgeon, predsednica Škotske nacionalne stranke in škotske vlade. Sturgeonova je ob tem poudarila, da podpira obstanek v EU-ju, z njo pa se strinja večina Škotov.

Cameronu je v petek na vrhu EU-ja po maratonskih pogovorih z voditelji preostalih članic uspelo doseči dogovor o reformi Unije, ki bi omogočila obstanek Velike Britanije v EU. Predvideva omejitve dostopa do britanskega sistema socialnih pravic za priseljence iz drugih članic Unije in izvzetje Velike Britanije iz tesnejšega povezovanja EU. Referendum je razpisal za 23. junij.