Foto:
Foto:
Veselje voditeljev držav ob dvigu zastav v Dublinu.
Proti protestnikom je posredovala policija.

Vizija je prevladala - EU ima 25 držav, Slovenci smo veseli in ponosni, imamo pa tudi razloge, da od širitve pričakujemo konkretne rezultate, je po širitveni slovesnosti dejal slovenski premier Anton Rop.

Pozitivno širitveno vzdušje med voditelji EU-ja je označil tudi za dobro osnovo za pogovore ob robu, katerih rdeča nit je ustavna pogodba. Preučujejo se možnosti in načini, kako najti ustrezen kompromis, da junija na vrhu v Bruslju Unija doseže dogovor o ustavi. Ti pogovori se bodo nadaljevali tudi tekom neformalne večerje voditeljev, ki se je bo nocoj udeležil tudi Rop.

Dobrodošlice novinkam v Uniji
Irska predsednica Mary McAleese je v govoru ob dvigu zastav poudarila, da smo priča prihodnosti Unije, o kateri so naši očetje sanjali. Naš potencial je brezmejen, vsaka država v EU prinaša enkratnost in tako Evropo podarjamo našim otrokom, je dejala. Irski premier Bertie Ahern pa je v uvodu pozdravil novinke v evropskih vrstah in izrazil upanje, da bodo v novi Uniji stkana tesna prijateljstva.

Po uvodnih nagovorih je sledilo osrednje dejanje - dvig zastav 25 članic. Na prizorišče so jih prinesli otroci, od katerih vsak ima korenine v eni od članic, ter jih izročili voditeljem 25 držav; premierju Ropu jo je podala 11-letna deklica iz Dublina Rachel Coulahan, ki pa nima slovenskih korenin. Voditelji so zastave podali irskim kadetom, ki so jih dvignili na drogove in izobesili. V zraku je 25 zastav razširjenega EU-ja zaplapolalo hkrati, družbo pa jim je delala tudi evropska zastava z 12 rumenimi zvezdicami, medtem ko je filharmonični zbor zapel evropsko himno, Odo radosti Ludwiga van Beethovna.

Dogajanje so spremljali protesti
Zvečer je kakih 2.000 nasprotnikov globalizacije skušalo predreti policijski obroč in se približati predsedniški palači, kjer so voditelji razširjene Unije ravno večerjali. Protestniki so policiste obmetavali s kamenjem in steklenicami, policisti pa so jezno množico razgnali z vodnimi curki. Ranjenih naj bi bilo več policistov, najmanj dva protestnika so priprli.

Ustava za izboljšanje demokratičnosti Unije
Predsedujoči EU-ju, irski premier Bertie Ahern, je pred tem dejal, da je prva naloga razširjene Unije sprejetje ustavne pogodbe. Zadnji rok za to je po njegovem mnenju junijsko vrhunsko zasedanje v Bruslju. Besedilo pogodbe naj bilo sicer že skoraj v celoti usklajeno.

Ahern je še dejal, da je pred sprejetjem ustavne pogodbe nujno določiti, kako spremeniti način odločanja, da bo ta učinkovit. Ustava EU-ja naj bi sicer izboljšala njeno demokratičnost, jo naredila bolj dostopno in učinkovito. Z njim sta se strinjala tudi predsednik Evropske komisije Romano Prodi in predsednik Evropskega parlamenta Pat Cox.