Je mogoče, da bosta Slovenija in Hrvaška kmalu dosegli dogovor? Foto: MMC RTV SLO
Je mogoče, da bosta Slovenija in Hrvaška kmalu dosegli dogovor? Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor in Jadranka Kosor
Sta Pahor in Kosorjeva na srečanju le začrtala dobre smernice, ki jih diplomacija le dograjuje? Foto: EPA

Hrvaški dnevnik se sklicuje na osnutek dogovora med Slovenijo in Hrvaško, ki naj bi ga dobil od evropskih virov v Bruslju. Šlo naj bi za najbolj varovano skrivnost, s katero naj bi v treh točkah dokočno rešili večletni spor o meji med Slovenijo in Hrvaško.

"Prvič, Hrvaška bo umaknila sporne dokumente, za katere Slovenija ocenjuje, da v pogajanjih med Zagrebom in Brusljem prejudicirajo hrvaško-slovensko mejo. Drugič, spor o meji bo urejal petčlanski svet strokovnjakov mednarodnega prava, pogajanja o njegovi sestavi pa še potekajo. Tretjič, Slovenija bo odstopila od blokade hrvaških pogajanj, takoj ko bodo dosegli končni dogovor o prvih dveh točkah," je v današnji izdaji zaupni dokument povzel Nacional.

Ministrstvi bistvo dogovora potrdili
Pri Nacionalu so zapisali, da so trditve preverili tudi pri slovenskem in hrvaškem zunanjem ministrstvu, kjer so bistvo dogovora potrdili. "Čeprav vladi na podlagi medsebojnega dogovora držita vse podrobnosti pogovorov v najbolj strogi tajnosti, so omenjeni viri potrdili, da je to bistvo meddržavnega dogovora, ki bo Hrvaški odprl vstop v EU," trdi Nacional.

Če bosta premierja Jadranka Kosor in Borut Pahor v naslednjih dveh ali treh tednih uredila tudi "pet odstotkov nesrešenih vprašanj", o katerih je pred kratkim govorila Kosorjeva, naj bi se premierja kmalu tudi srečala. "V tem primeru bo sklepna faza pogajanja pristopna konferenca, ki je napovedana za 16. oktober. Po optimističnem scenariju bi Hrvašla takrat lahko odprla oz. zaprla kar devet pogajalskih poglavij, vse pa je zdaj odvisno od omenjenega načrta," so še zapisali v Nacionalu.

Večernji list: Hrvaška na dobri poti
O hrvaški poti v Evropsko unijo je pisal tudi današnji Večernji list, ki je poročal, da se bo širitev Unije nadaljevala, kar so potrdili tudi zunanji ministri povezave na neformalnem zasedanju pretekli konec tedna v Stockholmu. "Da ob tem optimizmu Sloveniji ni lahko, kaže tudi pomanjkanje prej zelo izražene bahavosti proti Hrvaški. Medtem ko so pred kratkim na vse strani govorili, da je Hrvaška problematična država, ker ima spore glede meje z vsemi sosedami, so naenkrat odkrili, da so tudi sami v sporu z vsemi okoli sebe," je zapisal bruseljski dopisnik Večernjega lista.

Iz meddržavne komisije izključili Rudolfa
Medtem so iz pogajanj Slovenije in Hrvaške o mejnem sporu in blokadi hrvaških pogajanj z EU-jem izključili hrvaškega profesorja pomorskega prava Davorina Rudolfa. Rudolf je bil še pred kratkim na čelu hrvaškega dela meddržavne komisije za mejo, bil pa naj bi tudi eden od oblikovalcev hrvaške politike v mejnem sporu. Izključili naj bi ga, ker je bil najtrši oreh med pogajalci. Rudolf je povedal, da zaradi izključitve ni razočaran, Kosorjevi pa je zaželel vso srečo v pogajanjih s Slovenijo in z Evropsko unijo.