Donald Tusk je objavil datum, ko se bodo voditelji 27 članic EU-ja sešli glede izstopa Velike Britanije. Foto: EPA
Donald Tusk je objavil datum, ko se bodo voditelji 27 članic EU-ja sešli glede izstopa Velike Britanije. Foto: EPA

V ponedeljek je britanska premierka Theresa May sporočila, da bo 50. člen Lizbonske pogodbe, s katerim se bo uradno začel postopek izstopa iz Unije, sprožila 29. marca. Postopek izstopa bo predvidoma trajal dve leti. V Veliki Britaniji, prvi državi, ki bo zapustila EU, so junija lani izvedli referendum, na katerem je 51,9 odstotka ljudi glasovalo za izstop iz povezave.

"Glede na ponedeljkovo novico iz Londona sporočam, da za 29. april sklicujem vrh Unije, na katerem bomo sprejeli smernice za pogajanja o brexitu," je ob obisku japonskega premierja Šinza Abeja v Bruslju povedal Tusk. Znova je izrazil osebno željo, da bi bila britanska odločitev drugačna, vendar je dodal, da mora biti zdaj prednostna naloga zagotoviti čim več jasnosti in gotovosti za državljane Unije, obenem pa tudi za pomembne partnerje po svetu, kakršna je na primer Japonska.

Članice morajo potrditi mandat Barnierja
V Bruslju zagotavljajo, da je 27 preostalih članic Unije pripravljenih na začetek pogajanj. Prvi korak po prejetju uradnega obvestila Velike Britanije o izstopu je priprava političnih smernic za pogajanja, ki jih morajo sprejeti voditelji članic EU-ja. To bodo torej storili 29. aprila.

Tusk je še napovedal, da lahko London prvi odziv pričakuje v 48 urah, kar je dejal že po marčevskem vrhu Unije. Ta prvi odziv bo objava osnutka smernic za pogajanja, ki jih bodo sprejeli voditelji. Po sprejetju političnih smernic na vrhu 27 članic bo Evropska komisija takoj objavila priporočilo za začetek pogajanj z Britanci. Članice morajo nato to priporočilo potrditi in sprejeti mandat za glavnega pogajalca o brexitu Michela Barnierja.