Tožilstvo se po poročanju časopisa Dnevnik ne ukvarja več s spornim lastninjenjem Istrabenza, ampak se je osredotočilo zgolj na propadlo lastninjenje Pivovarne Laško. Foto: BoBo
Tožilstvo se po poročanju časopisa Dnevnik ne ukvarja več s spornim lastninjenjem Istrabenza, ampak se je osredotočilo zgolj na propadlo lastninjenje Pivovarne Laško. Foto: BoBo
Istrabenz
Kot je znano, je Pivovarna Laško preko Sportine in Microtrusta družbam iz Bavčarjevega kroga prodala 7,3 odstotka Istrabenza. Foto: BoBo
Bavčar »le« pral denar?

Tožilstvo se po poročanju časopisa Dnevnik ne ukvarja več s spornim lastninjenjem Istrabenza, ampak se je osredotočilo zgolj na propadlo lastninjenje Pivovarne Laško. Poleg Bavčarja in Šrota so bile obtožnice vložene še zoper direktorja Maksime Holdinga in nekdanjega lastnika podjetja Microtrust Nastjo Sušinskega, nekdanjega svetovalca za finance v Istrabenzu Kristjana Sušinskega, lastnika Sportine Bahtijarja Bajtovića, kranjskega odvetnika Branka Lipovca, nekdanjega direktorja Infonda Holdinga Matjaža Rutarja, nekdanjo "lastnico" Kolonela Danijelo Raković in Šrotovo poslovno sodelavko Vesno Rosenfeld.

Obtoženi pranja denarja, ponarejanja ali uničenja poslovnih listin ter pomoči pri tem
Nastja Sušinski je obtožen pranja denarja, zlorabe položaja in ponareditve ali uničenja poslovnih listin, njegov brat Kristjan pa pranja denarja. Bajroviću in Lipovcu tožilstvo očita pomoč pri storitvi kaznivega dejanja zlorabe položaja ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Rakovićevi, Rutarju in Rosenfeldovi tožilstvo očita, da so Šrotu pomagali pri storitvi kaznivega dejanja zlorabe položaja.

Stečajni upravitelj Infonda Holdinga je sredi maja zaradi suma oškodovanja upnikov vložil kazensko ovadbo. Ta naj bi se nanašala na sporni posel z delnicami Pivovarne Laško, ki sta ga septembra lani sklenila Infond Holding in Center Naložbe. Ovadena naj bi bila Matjaž Rutar in nekdanja predsednica uprave Centra Naložb, Saša Fajs.

Kot je znano, je Pivovarna Laško preko Sportine in Microtrusta družbam iz Bavčarjevega kroga prodala 7,3 odstotka Istrabenza. Poleg omenjenih so se na spisku družb, ki jih zadeva obtožnica, znašli še Kolonel, Atka-Prima ter Durox in Cogito, ki ju zastopa Rosenfeldova.

Zagovorniki obtoženih se že pripravljajo na izpodbijanje obtožnice. Bavčarjev zastopnik Aleksander Čeferin je dejal, da je obtožnica popolnoma neobrazložena, v opisu po obtožbi in obrazložitvi ni niti sledu kaznivega dejanja pranja denarja, prav tako pa ni podano niti tako imenovano predhodno dejanje.

Po vložitvi ugovorov zoper obtožnico ima senat treh sodnikov, ki bodo ocenjevali utemeljenost ugovorov, tri možnosti. Lahko ugodijo ugovorom in odločijo, da se obtožba ne dopusti in da se kazenski postopek ustavi, lahko zavrnejo ugovore kot neutemeljene, lahko pa naložijo tožilcu, da predlaga uvedbo preiskave.

Bavčar »le« pral denar?