Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada ni spreminjala trošarin. Za 95-oktanski bencin je ta tako trenutno določena pri 0,41159 evra za liter, za dizel pa pri 0,44322 evra za liter.

Napolnitev 50-litrskega rezervoarja s 95-oktanskim bencinom bo tako od torka stala 71,2 evra. Če ne bi regulirali cen in hkrati potrošniki še vedno ne bi bili oproščeni plačila prispevka za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplote in elektrike, bi bilo po ocenah ministrstva za liter tega najbolj prodajanega bencina treba odšteti 1,497 evra. Kupec po tem izračunu tako pri 50-litrskem rezervoarju z regulirano celo privarčuje 3,65 evra.

Napolnitev 50-litrskega rezervoarja dizla zunaj avtocest in hitrih cest pa bo s torkom stala 73,05 evra. Če ne bi bilo regulacije in oprostitve plačila omenjenih prispevkov, bi bilo treba po ocenah ministrstva za liter dizla odšteti 1,536 evra za liter. Pri 50-litrskem rezervoarju tako uporabniki po tem izračunu prihranijo 3,75 evra.

Vlada je določila tudi novo najvišjo ceno kurilnega olja. Za liter kurilnega olja bo treba, ob prav tako nespremenjeni trošarini, ki je trenutno določena pri 0,13297 evra za liter, v naslednjih 14 dneh plačati 1,040 evra. Trenutno je ta cena pri 1,020 evra.

Pri naročeni količini 1000 litrov kurilnega olja bo kupec tako plačal 1040 evrov (brez prevoza). Če ne bi regulirali cen kurilnega olja, bi bilo treba po oceni ministrstva odšteti približno 1,138 evra za liter. Kupec po teh ocenah pri 1000 litrih privarčuje 98 evrov.

Regulacija cen podaljšana za leto dni

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se od 21. junija lani v Sloveniji vnovič izračunavajo na podlagi metode, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Na začetku lanskega septembra je bila vnovič uvedena tudi regulacija cene kurilnega olja.

Uporabo tega sistema je vlada na tokratni seji podaljšala za leto, je razvidno iz besedila uredbe, objavljene na vladni spletni strani.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov omejene na največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter NMB-95 ter za kurilno olje pri največ 0,08 evra za liter.

Vrnitev prispevka za obnovljive vire za dizel

Poleg tega so ministri sprejeli spremembe uredbe o načinu določanja in obračunavanja prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije (OVE).

Kot so spomnili v Ukomu, je vlada lani zaradi zaostrenih razmer na trgu motornih goriv s spremembami dveh uredb za motorni bencin in dizel začasno uveljavila oprostitev plačila prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz OVE, pri čemer pa oprostitev prispevka za motorni bencin ni veljala na avtocestah in hitrih cestah, medtem ko je oprostitev prispevka za dizel veljala na vseh cestah.

"Ker so se razmere na trgu spremenile do te mere, da ta začasni ukrep ni več upravičen, je treba oprostitev odpraviti in za podporo oziroma spodbujanje rabe obnovljivih virov energije zopet zagotoviti plačevanje namenskega prispevka za dobavljeno energijo tudi za dizel na avtocestah in hitrih cestah," so zapisali v Ukomu.

S spremenjeno uredbo se tako v formulo za izračun cene dizla na avtocestah dodaja prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije.