Sklad mogoče ne bo zbral dovolj denarja za razgradnjo jedrske elektrarne. Foto: BoBo
Sklad mogoče ne bo zbral dovolj denarja za razgradnjo jedrske elektrarne. Foto: BoBo

Komisija DZ-ja za nadzor javnih financ se je danes seznanila s problematiko sklada za razgradnjo Nuklearne elektrarne Krško (NEK). Do konca leta 2011 je leta 1995 ustanovljeni sklad zbral 136,6 milijona evrov prispevka za razgradnjo, je povedala namestnica direktorice sklada Aleksandra Špiler.
Glede same razgradnje sicer še ni dokončne odločitve, a če bo sklad želel zagotoviti sredstva za investicijo, kot je predvidena zdaj, bo moral že leta 2015 začeti odprodajati portfelj, je ocenila.
Lani se je finančno premoženje sklada nekoliko zmanjšalo in sklad trenutno razpolaga z naložbami, vrednimi 148 milijonov evrov, je dejala Špilerjeva in dodala, da so vlado prosili za dovoljenje za kadrovsko okrepitev, vendar jih je zavrnila.

Brez dogovora s Hrvaško ne bo višjega prispevka
Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Igorja Šalamuna bo nova višina prispevka določena na podlagi dogovora s Hrvaško. "Dokler se obe strani ne uskladita, nimamo temelja za dejansko določitev stroškov v bodoče," je dejal.

Člani komisije tako ob obravnavi avgusta lani objavljenega revizijskega poročila - v katerem je računsko sodišče ugotovilo, da za razgradnjo jedrske elektrarne pravočasno ne bo zbranih dovolj sredstev - niso sprejeli nobenega konkretnega sklepa.

Starman: GEN energija plačuje premalo
Bojan Starman (Lista Virant) je ocenil, da je prispevek, ki ga v sklad od vsake dobavljene megavatne ure električne energije iz NEK-a plačuje podjetje GEN energija, najmanj petkrat prenizek, da bi zagotovil razgradnjo krške elektrarne.

Zoran Mladenovič z Računskega sodišča je ob tem člane komisije opozoril, naj budno spremljajo, kaj bo država naredila na tem področju. Manjkajoča sredstva za razgradnjo bo moral zagotoviti proračun, je spomnil in vprašal, ali je Slovenija razmislila, da bi samostojno povečala svoj prispevek. "Tu imamo tveganje, ki ga ne obvladujemo," je opozoril.