Američani so si vzeli veliko časa, da so podrobno preučili položaj v Elanu, je povedal Mansson. Foto: MMC RTV SLO
Američani so si vzeli veliko časa, da so podrobno preučili položaj v Elanu, je povedal Mansson. Foto: MMC RTV SLO

Državni PDP, Triglav Naložbe in Modra zavarovalnica prodajajo družbo Elan. Ta mora po zahtevi Evropske komisije nemudoma vrniti 12 milijonov nedovoljene državne pomoči - razen če gre Elan v stečaj. A interesenti za nakup Elana zagotavljajo, da stečaja nimajo v načrtu.

Kot najverjetnejša prihodnja lastnica se sicer pojavlja banka Bank of America Merrill Lynch, ki je od slabe banke odkupila terjatve do Elana, zdaj se pogaja tudi o odkupu lastniškega deleža družbe. Njihovi nameni so resni, pravijo na DUTB-ju

"V Merrill Lynchu so veliko časa namenili razumevanju razmer v Elanu," je pojasnil izvršni direktor DUTB-ja Törbjorn Mansson.

Oba bi vrnila pomoč
Kako ne bi, razmere so zapletene. Terjatve do Elana ima tudi Gorenjska banka, pravico do njihovega odkupa pa si je zagotovil Sporten, še en resni interesent. Kdor koli bo že lastnik, se bo želel znebiti tudi večmilijonskega zahtevka nekdanjega predsednika uprave Elana Uroša Koržeta, ki ga toži zaradi neizplačila nagrade za vodenje Elana.
Že samo njegov zahtevek bi Elan lahko pognal v stečaj, zato sta se z njim pripravljena pogoditi tako Sporten kot Merrill Lynch. Oba morebitna kupca pravita tudi, da bi vrnila 12 milijonov državne pomoči. V javnosti pa trenutno kroži napačna predstava o tem, kaj se je slaba banka ob prodaji Elanovih terjatev pogovarjala z Merrill Lynchem, pravi direktor DUTB-ja. Slaba banka po vseh pravilih ne sme od kupca terjatev zahtevati vračila pomoči, pač pa mora le čim več iztržiti za terjatve.

"Res pa je, da smo na DUTB-ju ocenili, da bomo za Elanove terjatve iztržili nekoliko več, če Merrill Lynch spodbudimo, da ohranja Elan pri življenju in si prizadeva za vrnitev nedovoljene pomoči državi," je pojasnil Mansson.

Skratka, nič obljub ali zavez, le mehko sklenjen dogovor. Kdo bo na koncu prevladal, Merrill Lynch ali Sporten, in ali bo vrnil državno pomoč, naj bi bilo znano v kratkem.