Sindikati in vodstvo Telekoma so dosegli dogovor o načinu zmanjševanja števila zaposlenih. Foto: BoBo
Sindikati in vodstvo Telekoma so dosegli dogovor o načinu zmanjševanja števila zaposlenih. Foto: BoBo

V skupini Telekom Slovenije so s socialnimi partnerji podpisali sporazum o ureditvi medsebojnih razmerij. Ta ureja pogoje, pod katerimi lahko zaposleni zapustijo družbo, opredeljuje pa tudi kriterije za pripravo programa presežnih delavcev, so pojasnili v Telekomu. Letos bodo število zaposlenih zmanjšali za 230, prihodnje leto pa še za 225. Zmanjšanje števila zaposlenih naj bi dosegli s sporazumno odpovedjo in predčasnim upokojevanjem. V Telekomu je trenutno 2.800 zaposlenih.

Kako bo podpisani dogovor s sindikati vplival na morebitno prodajo Telekoma, ni znano. Postopek je obstal, edini kupec, britanski naložbeni sklad Cinven, pa se po neuradnih podatkih še vedno ne dogovarja o nadaljevanju.

Želijo si čimprejšnjega konca postopka
V Telekomu Slovenije ves čas čas zagotavljajo, da si želijo čimprejšnjega konca postopka. Edini kupec, britanski naložbeni sklad Cinven, je kot pogoj za nakup Telekoma nazadnje zahteval premik dogajanja na makedonskem trgu, s katerega bi se operater sčasoma umaknil. Zgodba na makedonskem trgu se je vmes premaknila, vendar še ni znano, ali bo Telekom odločbo makedonskega varuha konkurence lahko izpolnil.

Makedonski regulator je na začetku julija odobril, da se na makedonskem trgu pod določenimi pogoji združita Telekomova družba ONE in avstrijska družba VIP. Sicer še ni znano, ali bo Telekom lahko izpolnil pogoje, in čeprav je prodaja odvisna tudi od Avstrijcev, je dejstvo, da bodo Telekomova pojasnila ključna pri nadaljnji prodaji. Britanski Cinven nakup uradno pogojuje prav z dogajanjem na makedonskem trgu, s katerega bi se pozneje Telekom umaknil.

Cinven čaka na polletne poslovne rezultate
K tej neznanki lahko prištejemo še dodatno negotovost. Neuradno naj bi Cinven želel pred nakupom preučiti tudi polletne poslovne rezultate, ki pa jih bodo na Telekomu objavili šele konec avgusta, in ne v četrtek, kot je bilo predvideno sprva. Mogočih razlag je več, najverjetnejša pa je ta, da morajo v poročilu pojasniti makedonsko operacijo in zato potrebujejo čas.

Kaj to čakanje pomeni?
Domnevamo lahko, da bo postopek padel na pleča novih vodilnih na SDH-ju, novih nadzornikov in pozneje nove uprave. Pričakovanja državnega vrha pa so jasna, Telekom je treba prodati. Vendar še vedno ni znano, po kakšni ceni, Cinven jo bi rad še oklestil, prihodnje SDH-jevo vodstvo pa bi operaterja res utegnilo prodati po nižji ceni.