Promet z rabljenimi nepremičninami nakazuje oživljanje tega dela nepremičninskega trga, ugotavljajo na statističnem uradu. Pri novogradnjah take tendence še ni opaziti, dodajajo. Foto: BoBo
Promet z rabljenimi nepremičninami nakazuje oživljanje tega dela nepremičninskega trga, ugotavljajo na statističnem uradu. Pri novogradnjah take tendence še ni opaziti, dodajajo. Foto: BoBo
Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani so se znižale že osmo zaporedno četrtletje, tokrat za 1,6 odstotka in tako upadle že do ravni iz sredine leta 2005. Foto: BoBo
Cene nepremičnin v drugem četrtletju spet navzdol

Med 1. majem in 31. avgustom je bilo skupno prodanih 1.866 stanovanjskih nepremičnin, od tega 163 novih in 1.703 rabljene.

Cene novih stanovanj so v drugem četrtletju v primerjavi s prvim padle za 5,4 odstotka in tako skoraj dosegle doslej najnižjo izmerjeno raven, kar je 85 odstotkov vrednosti povprečne cene iz leta 2010, so pokazali podatki, ki jih je danes objavil Statistični urad RS (Surs). "Ta je bila dosežena v tretjem četrtletju 2013, in sicer po prodaji večjega števila stanovanj iz stečajne mase propadlih podjetij," so pojasnili statistiki.

V drugem četrtletju je bilo prodanih 133 novih stanovanj - največ v osrednji Sloveniji, od tega polovica v Ljubljani.

Cene novih družinskih hiš, ki običajno močno nihajo, so se tokrat znižale. V primerjavi s prvimi štirimi meseci letošnjega leta so padle za skoraj 10 odstotkov. Tudi število transakcij je bilo nizko, saj je bilo prodanih le 30 novih hiš.

Krepko povečan obseg prometa z rabljenimi nepremčininami
Tudi cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin so še upadale, toda v tem primeru je bil krepko povečan obseg prometa. Nižje cene so po ugotovitvah statistikov namreč spodbudile živahnejše trgovanje - prodanih je bilo 1.272 rabljenih stanovanj in 431 rabljenih hiš.

Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani so se znižale že osmo zaporedno četrtletje, tokrat za 1,6 odstotka, in tako upadle že do ravni iz sredine leta 2005. Rabljena stanovanja v Ljubljani so bila torej tudi v drugem četrtletju 2014 tista kategorija nepremičnin, ki je glede na povprečne cene v letu 2010 izgubila največ vrednosti.

Nižje cene so spodbudile tudi živahnejše trgovanje - v drugem četrtletju leta 2014 je bilo v prestolnici namreč prodanih 370 rabljenih stanovanj, to je za 43 odstotkov več od četrtletnega povprečja v letu 2013, ko je bilo prodanih 258 stanovanj.

Cene stanovanj zunaj Ljubljane nespremenjene
Nasprotno pa se cene rabljenih stanovanj zunaj Ljubljane v drugem četrtletju glede na predhodno niso spremenile. V pokriznem obdobju so se doslej postopno znižale do ravni, kakršno so dosegle ob koncu leta 2006, opazno pa se je povečalo število transakcij - v drugem četrtletju je bilo v preostali Sloveniji prodanih 902 rabljenih stanovanj, kar je za 31 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Cene rabljenih družinskih hiš so se znižale za 1,3 odstotka. "Ob vztrajnem zniževanju so dosegle novo najnižjo vrednost od začetka krize v letu 2009," so zapisali v uradu. Se je pa z njimi povečalo trgovanje. Število transakcij rabljenih hiš se je v drugem četrtletju v primerjavi s četrtletnim povprečjem 2013 povečalo za 40 odstotkov.

Cene nepremičnin v drugem četrtletju spet navzdol