Center je v občinskih gozdovih opravil tudi že vso sanitarno sečnjo in zajezil težavo lubadarja. Foto: BoBo
Center je v občinskih gozdovih opravil tudi že vso sanitarno sečnjo in zajezil težavo lubadarja. Foto: BoBo

imel v polletju okoli 400.000 evrov prodaje ter 15.000 evrov dobička. Ob koncu leta si obeta vsaj podvojitev izida.

Zaradi dobrega poslovanja se bo tako dvema zaposlenima v centru s septembrom pridružil še tretji, je povedal kočevski župan Vladimir Prebilič in dodal, da podjetje ves dobiček vlaga v lastni razvoj.

V prvem polletju so posekali 7.500 kubičnih metrov gozdnega lesa, cilj do konca leta pa je to količino podvojiti. Vso posekano hlodovino so prodali slovenskim kupcem, več kot polovico navedene količine pa so predelali v lokalnem prostoru.

Ustvarili 20 novih delovnih mest
Sami so razžagali 330 kubičnih metrov hlodovine in v dveh lastnih sušilnicah posušili 200 kubičnih metrov žaganega lesa. Do polletja so si priskrbeli tudi certifikata, ki na področju lesne predelave zagotavljata sledljivost lesa, zaradi katerih si pri svojih izdelkih obetajo več dobička. V občinskih gozdovih pa so opravili vso sanitarno sečnjo.

Kočevski gozdno-lesni verigi se je letos prav tako pridružilo 15 partnerjev s področij sečnje in spravila lesa, žagarstva in lesne predelave, kar je ustvarilo dodatnih 20 delovnih mest.

Dogradili so logistični center za skladiščenje posekanega lesa, prijavili so se na razpisa za sečnjo in spravilo lesa v državnih gozdovih ter za nepovratne subvencije na področju razvoja novih lesnih izdelkov. Poleg tega se je Kočevski les vključil še v promocijski zadrugi Zakladi Kočevske in Festival lesa, sčasoma pa bi radi - tudi s sečnjo v zasebnih gozdovih - prišli še do večjih količin lesa, je nanizal župan Prebilič. Za letos pa med drugim načrtujejo tudi gradnjo dveh novih sušilnic.

Proizvajali bi tudi električno energijo
Podjetje sicer vso toplotno energijo pridobi iz bližnje občinske kotlovnice na lesno biomaso, v kateri konča ves njihov lesni odpadek, v načrtu pa že imajo tudi nadgradnjo te kotlovnice, kjer bi radi začeli s kogeneracijsko soproizvodnjo električne energije. Projekt je že pripravljen, ocenjujejo pa ga na okoli 10 milijonov evrov. Financirali ga bodo, kot načrtujejo, z evropskim denarjem, a potrebujejo še soglasje države.

Njihov cilj je, da občinski les na domačem območju razžagajo in posušijo ter s tem njegovo vrednost najmanj podvojijo, hkrati pa zagotovijo nova delovna mesta. Kot predvidevajo, so z uresničenjem vseh projektov, povezanih z lesom in njegovo predelavo, na Kočevskem dobre možnosti, da bi tam zagotovili približno 100 novih delovnih mest, je še povedal Prebilič.